80 000 barn i Gaza på väg mot svält

Publicerad 2024-03-27

Över 80 000 barn i norra Gaza svälter just nu – eller är på gränsen till svält.

Inom några veckor höjs siffran till över 100 000.

– Det finns en stängd gränsövergång bara tio minuter bort från de barn som svälter. Öppna den och vi kan hindra en svältkatastrof, säger James Elder, talesperson för FN:s barnfond Unicef.

Följ ämnen
Gaza

Svält förutspås inträffa när som helst mellan mitten av mars och maj i Gaza, enligt en rapport från FN-samarbetet IPC (Integrated Food Security Phase Classification).

För en del är den redan här.

FN:s barnfond Unicef skriver i ett pressmeddelande att över 80 000 barn i norra Gaza antingen svälter just nu, eller är på gränsen till svält.

Inom några veckor kommer ytterligare 25 000 barn i samma område drivas till svältgränsen.

Över 80 000 barn i norra Gaza svälter just nu – eller är på gränsen till svält.

”Papperstunna barn”

– Låt mig vara tydlig: Nödhjälp hindras. Liv går förlorade. Norra Gaza behöver enorma mängder mat och annan nödhjälp, och det är akut. Men våra ansträngningar att nå fram med nödhjälpen hindras, säger James Elder, talesperson för Unicef, på plats i norra Gaza.

– Jag såg papperstunna barn, samtidigt som nödhjälp finns bara några mil bort. Det är obscent, och det blir bara värre för varje dag som går.

Israel skärpte den mångåriga blockaden mot Gaza efter Hamas attacker mot landet den 7 oktober. Endast två gränsövergångar släpper igenom nödhjälp, båda finns i södra delen av territoriet, och fungerar mycket sällan, enligt hjälporganisationer. Flera rapporter har kommit om att hjälp stoppas av Israel.

Israel uppger att man levererar nödhjälp, men att organisationer på plats misslyckas med att fördela den.

Samtidigt genomför israelisk militär en blodig offensiv mot den terrorstämplade gruppen mitt i det tätbefolkade territoriet.

Kan bli svältkatastrof

Unicef och flera andra hjälporganisationer har i flera månader varnat för att en svältkatastrof kan inträffa om inte mer nödhjälp släpps in och en humanitär vapenvila avtalas.

– Det finns en stängd gränsövergång bara tio minuter bort från de barn som svälter. Öppna den och vi kan hindra en svältkatastrof. Men den förblir stängd, säger James Elder.

Kriget och blockaden har lett till att över hälften av alla människor i norra Gaza lider av katastrofal hunger.

Fler barn kan svälta

Läget är värst i norra Gaza, men samtliga över 2 miljoner Gazabor lider brist på mat. Enligt IPC-rapporten kommer halva befolkningen i Gaza, 1,1 miljoner, vara på gränsen till svält inom några månader.

Unicef uppskattar att långt över en halv miljon av dessa är barn.

Organet kräver nu att fler gränsövergångar öppnas, att processerna vid gränsövergångarna blir snabbare och tydligare och säkerhetsgarantier, så att hjälpen kan bli mer effektiv.

Unicef kräver också att den gisslan som Hamas tog vid attacken den 7 oktober släpps omedelbart.

Regeringen öronmärker miljoner

På onsdagen meddelade regeringen att man har avsatt 120 miljoner kronor till arbetet mot hungern i Gaza, Ukraina och Sudan.

Stödet ska gå genom FN:s livsmedelsprogram och fördelas jämnt mellan länderna.

- Vi ser med stor oro på varningarna om hungersnöd på flera håll i världen, inte minst i Gaza och Sudan. WFP är en helt central aktör i arbetet för att rädda liv i detta läge. Sverige ska vara med och bidra till att bryta den negativa utvecklingen och förhindra att hungersnöd utbryter, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell i ett pressmeddelande.

De omfördelade pengarna kommer från regerings redan beslutade stöd till WFP för 2024, som uppgår till cirka 1,3 miljarder kronor.