FN: ”Svält står för dörren” i norra Gaza

Publicerad 2024-03-18

Varningarna om hungerkatastrof i Gaza har duggat tätt.

Nu bedömer FN att en svältkatastrof inträffar i de norra delarna inom två månader.

– Att 50 procent av en hel befolkning omfattas av närapå svältnivåer har vi inte varit med om tidigare, säger Beth Bechdol, biträdande chef på FN-organet FAO.

Följ ämnen
Gaza

Minst hälften av Gazaremsans befolkning genomlider just nu ”katastrofal hunger”, beskriver en ny rapport, som tagits fram av FN-samarbetet IPC (Integrated Food Security Phase Classification).

I norra Gaza råder just nu en aldrig tidigare skådad situation, enligt rapporten.

Detta som följd av Israels skärpta blockad mot området efter Hamas attacker mot landet 7 oktober och den offensiv mot den terrorstämplade gruppen som Israel därefter inlett.

Människor springer fram för att ta del av ett matpaket som släpps från luften i Gaza City, 17 mars.

”Inte varit med om tidigare”

”Svälten står för dörren, och förutspås inträffa när som helst mellan mitten av mars och maj månad”.

– Att 50 procent av en hel befolkning omfattas av närapå svältnivåer har vi inte varit med om tidigare, säger Beth Bechdol, biträdande chef på FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.

Hjälpleveranserna som kommer in från luften och via Medelhavet räcker inte, mycket mer behöver komma in via landvägen för att en förändring ska kunna ske, enligt rapporten.

Nödhjälp släpps över Gaza City från luften.

Tröskeln för svält överskriden

För de norra delarna av Gaza, där över 200 000 palestinier tros befinna sig, skriver IPC att tröskeln för svält ”för längesedan överskridits” och att en kraftig ökning i fall av akut undernäring setts.

Dessutom dör allt fler av icke-traumarelaterade orsaker, som svält. En kurva som man också väntar sig kommer att stiga. Inom kort har alla gränsvärden för svält passerats i norra Gaza.

I södra Gaza, där majoriteten av de 2,3 miljoner Gazaborna numera tar skydd efter den israeliska militärens instruktioner, råder akut hungersläge.

Det är steget före svält.

Där visar ett värstascenario att svält riskerar att inträffa i juli.

Israel har som ockuperande land ansvar för att mat och förnödenheter når Gaza. Man har tidigare skyllt svälten på att FN-organet för palestinska flyktingar, Unrwa, misslyckats med att fördela mat och mediciner. Samtidigt har konvojer med förnödenheter stoppats vid gränsen till Gaza, som Israel kontrollerar.

Människor trängs för att komma åt paket med nödhjälp i Gaza City.