Två explosioner – en svårt skadad

Publicerad 2022-09-21

Först sprängdes en bomb i Åstorp.

Mindre än en halvtimme senare hände samma sak i Helsingborg.

En man har förts till sjukhus med allvarliga skador.

Polis och avspärrningar vid en port i Helsingborg efter en explosion natten till onsdagen. Två explosioner inträffade i Åstorp och Helsingborg med kort mellanrum under natten

Larmet från flerfamiljshuset i Åstorp i nordvästra Skåne kom klockan 01.05 under natten mot onsdagen. En man i 25-årsåldern fördes till sjukhus med ambulans. En port fick kraftiga skador och fönster blåstes ut vid detonationen.

Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök och grov allmänfarlig ödeläggelse efter händelsen i Åstorp, uppger jourhavande förundersökningsledare Jörgen Winberg.

Bombtekniker har under natten gjort undersökningar på platsen. Samtidigt har boende i huset evakuerats till en lokal i en närbelägen skola.

Explosionen har enligt polisen inträffat utomhus i anslutning till porten.

– Vad jag förstår har även den skadade befunnit sig utomhus, säger Thomas Paulsson, vakthavande polisbefäl.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är mannen allvarligt skadad i båda benen.

– Vi har inte kunnat höra honom, säger Thomas Paulsson.

Polisen uppger på onsdagsmorgonen att skadeläget för mannen är fortsatt allvarligt.

Om mannen själv var måltavla är ingenting som polisen vill gå in på.

– Det är ingenting som vi kan gå in på just nu, det är för tidigt att säga, säger Sara Andersson, presstalesperson hos polisen i region Syd.

Polis och avspärrningar vid en port  i Åstorp efter en explosion natten till onsdagen. Två explosioner inträffade i Åstorp och Helsingborg med kort mellanrum under natten.

Även i Helsingborg

Klockan 01.31 larmades SOS om en kraftig explosion i Helsingborg, drygt två mil åt sydväst. Smällen hördes flera kilometer bort.

– Vi fick många samtal, säger Linda Bergquist, teamledare vid SOS Alarm.

Även explosionen i Helsingborg inträffade vid en port i ett flerfamiljshus. Förundersökningen gäller grov allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi har spärrat av och konstaterat att det inte finns någon skadad. Samma tekniker som åkte till Åstorp får hantera brottsplatsundersökningen i Helsingborg när de är klara.

Polisen utreder eventuella samband mellan sprängningarna, men har enligt vakthavande befäl inte hittat några uppenbara kopplingar inledningsvis.

Det finns inga gripna eller misstänkta. Vid klockan 07 var platserna fortsatt avspärrade.

Polis och avspärrningar vid en port  i Åstorp efter en explosion natten till onsdagen. Två explosioner inträffade i Åstorp och Helsingborg med kort mellanrum under natten.

Följ ämnen i artikeln