Elon Musk fixade internet i Ukraina – inom timmar

”Medan du försöker kolonisera Mars försöker Ryssland ockupera Ukraina”

Uppdaterad 2022-03-10 | Publicerad 2022-03-01

Ukrainas vice premiärminister bad Tesla-grundaren Elon Musk om hjälp med att säkra internetuppkopplingen i landet.

Bara timmar senare kom svaret:

”Starlink är nu aktiverat i Ukraina”, skriver miljardären på Twitter.

Följ ämnen
Ukraina

De ryska missilattackerna har orsakat svåra skador på ukrainsk infrastruktur och lett till en kraftigt försämrad internetuppkoppling i de östra och södra delarna av landet.

Under lördagen skrev Mykhailo Fedorov, vice premiärminister och minister för digital utveckling, en tweet där han uppmanade techmiljardären Elon Musk att göra något åt situationen.

”Medan du försöker kolonisera Mars försöker Ryssland ockupera Ukraina. När dina raketer framgångsrikt landar på jorden träffar ryska raketer den ukrainska civilbefolkningen. Vi ber dig om att förse Ukraina med Starlink-stationer”, skrev han då.

Musk skred omedelbart till verket och meddelade sedan att han uppfyllt önskemålet.

Space X har tusentals Starlink-satelliter i omloppsbanan runt jorden, vilket gör det möjligt att erbjuda internetuppkoppling även om det inte finns några fiberoptiska kablar i marken.

Elon Musk uppfyllde Ukrainas önskemål.

Viktigt för ukrainska regeringen

Den ukrainska regeringen har flitigt använt sig av sociala medier som Telegram och Twitter för att hålla medborgarna och omvärlden informerade om situationen i landet och kan därmed fortsätta rapportera, även om infrastrukturen skulle slås ut.

Starlink-systemet användes också nyligen i Tonga, i södra Stilla havet, för att tillhandahålla internetuppkoppling vid avlägsna byar efter att det största vulkanutbrottet på 30 år registrerats, skriver CNN.