Fosterfamiljen vädjar: Låt Maria stanna

Publicerad 2014-12-24

PITEÅ. Maria, 2, ska utvisas till ett land hon aldrig varit i.

Med en familj hon inte känner.

Hennes fosterfamilj gör nu allt för att flickan ska få stanna i Sverige.

Snön ligger vit och 30 centimeter djup över Blåsmark, strax söder om Piteå. Med utsikt över en sänka ligger det stora, röda trähuset som varit familjen Marklunds hem i 13 år.

Det är knäpptyst ute på gårdsplanen.

Där står flera sparkar och snöskyfflar. Bagarstuga finns där också likväl som en egenhändigt ihopskottad, präktig snöhög. Det ska bli en bivack för byns scouter.

Här bor alltså familjen Marklund och deras fyra barn. Tre biologiska flickor och så minstingen Maria, 2, som är familjehemsplacerad här.

– Minns ni när vi hämtade Maria? frågar mamma Lisa de två näst äldsta tjejerna Elsa och Thea som har tänderna fulla med nykokt knäck.

Socialtjänsten kopplades in

Det var i mars 2012 och Maria, sju dagar gammal, låg på BB bara några mil från familjen Marklunds hem.

Personalen var förtvivlad då Marias mamma inte visade några tecken på anknytning utan i stället låg apatisk.

Socialtjänsten kopplades in och familjen Marklund kontaktades: Kunde de tänka sig att ta hand om den lilla flickan med mörkt hår och bruna ögon?

– Det dröjde bara någon sekund efter att socialtjänsten och Marias biologiska pappa åkt härifrån förrän tjejerna började kivas om vem som skulle få hålla Maria, säger mamma Lisa.

Sedan den stunden är Maria en självklar del av familjen Marklund.

Den självklarheten kan snabbt ryckas bort.

Det finns nämligen ett domstolsbeslut på att Maria och hennes familj ska utvisas till Armenien varifrån flickans föräldrar flydde 2010.

Föräldrarna psykiskt sjuka

Problemet är att Maria inte känner sin biologiska familj, hon är till och med rädd att vara ensam med dem. Båda biologiska föräldrarna är psykiskt sjuka, mamman är apatisk och sondmatas och kräver dygnet runt-vård av sin man.

Maria talar inte språket och har aldrig varit i Armenien, hon har minimal för att inte säga ingen kontakt med någon ”armenisk kultur”.

Både fosterfamiljen och Marias advokat är övertygade om att Maria skulle hamna på barnhem.

– Mamma, kommer du ihåg när vi drack te här, bara du och jag?

”Ska inte gå i Sverige”

Maria kryper upp i sin fostermammas famn efter att först ha tagit fram te- och kaffekoppar.

Vi har nyss blivit frågade om vi inte vill ha lite "pulled moose", långkokt älg, och på bordet står kokkaffe.

– Vi lever livet som vanligt, det måste man göra när man har fyra barn. Men det är klart att det är jobbigt. Tänk dig själv, det känns ju som att vilken tvååring i Sverige som helst skulle lyftas ur sin familj och sättas i ett främmande land. Det går inte. Det ska inte få gå till så, inte i Sverige, säger mamma Lisa.

– Problemet är ju att de biologiska föräldrarna inte mår bra och inte kan ta hand om sina barn, säger pappa Jens.

Maria har även en äldre bror som är fem år, men de har inte växt upp ihop och bor hos olika fosterhemsfamiljer.

”Fullständigt vansinnigt”

Marias advokat Marcus Sandström är upprörd över utvisningsbeslutet mot Maria.

– Det är fullständigt vansinnigt och ett solklart brott mot barnkonventionen och svensk lagstiftning. Hon är snart tre år och har bott hela sitt liv med denna familj, det är allt hon känner. Att rycka upp henne för att med all sannolikhet hamna på ett barnhem i Armenien, det är grymt, omänskligt och inte värdigt Sverige, säger han.

Sedan juli i år finns en lättnad i lagen som gäller just barn och uppehållstillstånd, när det finns synnerligen ömmande skäl som fara för barnets hälsa och utveckling.

Marias advokat Marcus Sandström har nyligen lämnat in en ansökan om verkställighetshinder hos Migrationsverket, för att stoppa utvisningen av Maria.

Migrationsverket har ännu inte tagit ställning till ansökan.