Trumps slugtaktik kan stjäla debatten

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Donald Trump tänker hoppa över den sista debatten på Fox.

I stället hotar han samla in pengar till militärveteraner – samtidigt i en annan kanal.

Och oavsett om han deltar eller ej har hans senaste slugtaktik fått alla att dans efter hans pipa, enligt partiveteranen Craig Robinson.

– Trump har lagt in alla sina marker på bordet och alla andra tvingas svara, säger han.

Republikanernas upplopp till nomineringsmötet i Iowa 1 februari fortsätter att domineras totalt av Donald Trump.

Han har den senaste tiden tagit täten i opinionen och nu verkar han bestämt sig för att också sätta sina motståndare i en permanent fokusskugga.

På torsdagskvällen, lokal tid, hålls republikanernas sista debatt med presidentkandidaterna före det symboliskt viktiga nomineringsmötet i Iowa i kanalen Fox News. Men inför debatten har förhandssnacket i princip endast handlat om en sak – kommer Trump vara med eller inte?

”Vägrar kalla henne bimbo men...”

Mångmiljardären gick i början av veckan hårt åt debattmoderatorn Megyn Kelley och kallade henne bland annat oseriös och partisk. Sen sa han att han inte skulle vara med av den anledningen. Efter det hette det att han funderar på att vara med och Trump startade en omröstning på Twitter i frågan.

Samtidigt riktade han ytterligare ett slag under bältet mot Megyn Kelly på Twitter och gav henne samtidigt rätt i kritiken mot att Trump har för vana att använda förnedrande språk om kvinnor:

”Jag vägrar kalla Megyn Kelly för en bimbo eftersom det inte vore politiskt korrekt. I ställer kommer jag bara kalla henne för en lättviktare till reporter”.

Men det senaste budet från Trump gällande debatten har omkullkastat hela spelplanen, enligt partiveteraner och politiska kommentatorer i USA.

”Vad är en debatt utan Trump?”

Donald Trump uppger att han planerar att hålla en insamling till förmån för militärveteraner under torsdagskvällen i en konkurrerande tv-kanal. Samma tid som debatten sänds på Fox.

– Betyder en debatt något om Donald Trump, ledande kandidaten, inte finns med på scenen? säger republikanske partiveteranen från Iowa Craig Robinson till Mashable.

– Han har det största Trump-kortet av alla presidentkandidater i historien: Han vet vad hans deltagande betyder för debattens tittarsiffror.

Robinson säger att om Trump inte är med i debatten i Fox så har tv-kanalen och de andra kandidaterna ett stort problem.

– Trump har lagt in alla sina marker på bordet och alla andra tvingas svara, säger Robinson.

– De har inget annat val än att reagera på Trumps agerande.

Hyllar taktiken

Den kontroversiella konservativa pratshowvärden Rush Limbaugh menade också att Trumps slugtaktik är en klok strategi.

– Skit i reglerna. Varför skulle jag villigt ge mina motståndare en chans att ge sig på mig på deras villkor?, säger han enligt Politico.

– Jag leder flocken här. Varför i hela världen skulle jag sätta mig i ett sådant scenario?

Under onsdagen har flera av hans motståndare antytt att Trumps hot om att inte delta bara är ett sätt att stjäla rampljuset inför tv-mötet.

”Jag räknar med att se Trump på scenen i morgon” twittrar Ohio-guvernören John Kasichs kampanjledare John Weaver.

Även motkandidaten Ben Carson uttalade sig i frågan under dagen, enligt nyhetssajten Politico:

– Jag skulle inte bli förvånad om ha dök upp, sa Carson.

Ett kalkylerat beslut

Ted Cruz, som i opinionen är Trumps huvudmotståndare, har den senaste tiden kallats både det ena (”han är en otäck person”) och det andra (”han är den ultimata hycklaren”) gick å sin sida ut och utmanade miljardären på att debattera en mot en. Och gav en egen känga till Trump.

– Jag lovar dig att Putin är mycket mer skrämmande än Megyn Kelly och jag skulle vilja höra Donald beskriva för det amerikanska folket och staten Iowas befolkning hur han tänker sig att vara landets högste beslutsfattare om han är vettskrämd för ett tv-ankare, säger Ted Cruz, uppger CBS News.

Men en av de tunga republikaner från Iowa som stödjer Cruz säger att Trumps beslut att inte delta i debatten inte har något att göra med moderatorn eller kanalen.

– Donald Trump har beslutat att det är i hans intresse att inte delta i debatten, satt sig ner med sina rådgivare och bestämt sig för att inte vara med, säger den före detta partiordföranden i Iowa Danny Carroll, enligt Mashable.

– Jag tror inget i Trumps agerande har varit spontant eller utanför planerna. Jag tror det är strategiskt och väl planerat och utfört.

”Trump ger oss fingret”

Samtidigt antyder han att Trumps beteende är oseriöst och att när det nu börjar dra ihop sig till nomineringsmöte menar han att ”folket tar det mer på allvar”.

I Trumps läger fortsätter de lugnt att trumma in budskapet att Trump fattar beslutet att inte delta för att han hade blivit orättvist behandlad i debatten.

– Han är inte rädd för att debattera, säger Corey Lewandowski, ledare för Trumps valkampanj.

– Men slutsaten är att vi står inför människor som inte kommer vara rättvisa och ställa de frågor det amerikanska folket vill ha svar på utan i stället låter det handla om dem själva. Och det är vad det här handlar om och det är en skam.

Washington Posts politiske tyckare Greg Sargent sammanfattar de senaste dagarnas Trump-fokus i en ledare med rubriken:

”Donald Trump ger oss alla ett stort fett långfinger. Och hans supportrar älskar det”.

SE OCKSÅ

Så här snackar Trump - utan att prata

Publicerad:

LÄS VIDARE