Överlevde attacken i London – här träffar hon polisen som räddade henne

Uppdaterad 2015-07-08 | Publicerad 2015-07-07

Tio år sedan terrorattacken i London.

För exakt tio år sedan smälldes flera bomber av i Londons kollektivtrafik. Terrorattacken tog 56 personers liv, inklusive de fyra självmordsbombarna. Den sista överlevande som räddades ur tunnelbanan var Gill Hicks. Här får hon träffa sin hjälte.

Här träffas Andrew Maxwell och Gill Hicks igen. Foto: AP.

Hon förlorade båda sina ben men kunde till slut räddas från infernot i London när fyra självmordsbombare slog till den 7 juli 2005.

Australiensiskan Gill Hicks var den sista som räddades i polisinsatsen och en av hennes hjältar var polismannen Andrew Maxwell. Han var med och drog upp henne ur en av tunnelbanetunnlarna med hjälp av en provisorisk bår, enligt Daily Mail.

"Räddades av främlingar"

På måndagen fick hon äntligen chans att träffa honom igen när de båda deltog i en demonstration för fred, tio år efter terrordådet.

– Mitt och mina nära och käras liv förändrades för alltid den 7 juli 2005. Jag tror på kraften i mänskligheten – jag räddades av främlingar, människor som aldrig gav upp och riskerade sina liv för att rädda mitt, säger Gill Hicks enligt Daily Mail och fortsätter:

– Hur tackar man någon som räddat ens liv?

Marscherade tillsammans

Efter den känslosamma återföreningen gick en kortare marsch från King's Cross-stationen till Tavistock Square, där dubbeldäckaren sprängdes för tio år sedan. Marschen leddes av lokala muslimska, kristna och judiska ledare bakom slagordet "Together" (tillsammans).

Tioårsdagen kommer att uppmärksammas på flera sätt under tisdagen, bland annat genom en tyst minut klockan 11.30 lokal tid.

– Idag kommer landet samman för att minnas offren för en av de dödligaste terroristattackerna i Storbritannien, säger premiärminister David Cameron i ett uttalande.

Följ ämnen i artikeln