Planen: Så ska utvisningen av Marwa stoppas

Uppdaterad 2017-01-22 | Publicerad 2017-01-19

Baharak Vaziri.

Enligt Migrationsverkets beslut ska Marwa, 9 år, utvisas till Marocko – trots att resten av familjen har uppehållstillstånd i Sverige.

Men nu ska advokaten Baharak Vaziri försöka se till att mamman får ensam vårdnad – vilket kan rädda henne.

– Jag kommer inte att ge mig, säger Baharak Vaziri.

Aftonbladet har tidigare skrivit om nioåriga Marwa som enligt Migrationsverkets beslut ska utvisas till Marocko helt ensam – trots att resten av familjen har uppehållstillstånd. Anledningen är att hennes biologiska pappa måste godkänna att hon stannar i Sverige – men ingen vet var han är.

– Jag har aldrig träffat honom, jag vet inte ens hur han ser ut, sa Marwa tidigare.

Den lilla flickan är uppvuxen med sin mormor och morfar i staden Fés i Marocko. Det är dit hon ska skickas.

Hennes pappa övergav familjen när hon var bebis och har aldrig funnits med i bilden. När Marwa var liten flyttade hennes mamma Ouafae till Syrien.

– Det var stor skam att vara ensamstående med ett litet barn i Marocko, förklarar mamman.

Eftersom Marwa inte hade några id-handlingar kunde hon inte åka med till Syrien. Enligt mamman gick det inte att registrera dottern eftersom pappan hade försvunnit.

”Älskar att gå i skolan”

Men när mamman tillsammans med sin nya syriske man och deras barn flydde till Sverige och fick permanent uppehållstillstånd 2013 kunde Marwa äntligen återförenas med sin mamma och syskon.

– Jag älskar att gå i skolan, att läsa och prata svenska, säger Marwa.

Marwa ansökte om uppehållstillstånd med anknytning till mamman, men fick avslag.

Enligt ett intyg från marockanska myndigheterna har Ouafae vårdnaden om sin dotter, men Migrationsverket tolkar ändå att det finns en möjlighet att Marwas pappa skulle kunna ha något emot att flickan stannar i Sverige.

Marwas öde har engagerat tusentals personer. En av dem som har berörts är advokaten Baharak Vaziri. När hon fick se ett inslag om Marwa tog hon kontakt med Helena Fredriksson som startat en insamling för att bekosta familjens advokat.

– Det är så hjärtskärande, det är nästan personligt. Det var jobbigt att se inslaget, säger Baharak Vaziri.

”Det här är den rätta vägen att gå”

Till skillnad från Marwas tidigare ombud som tog hennes fall till Europadomstolen väljer Baharak Vaziri att gå en annan väg. Hon har skickat in en stämning om ensam vårdnad till tingsrätten.

– Anledningen till att hon fick avslag var för att man inte lyckats hitta den biologiska pappan. Och normalt sett så ska ju den andra vårdnadshavaren ge sitt samtycke. Men om mamman får ensam vårdnad behöver hon inte medgivande från pappan, säger hon och fortsätter:

– Det kommer att gå igenom, enligt min erfarenhet. Det är praktiskt omöjligt att ha delad vårdnad med någon som inte finns, det här är den rätta vägen att gå.

Samtidigt har hon skickat ett så kallat verkställighetshinder till Migrationsverket, vilket innebär att de måste stoppa utvisningen och avvakta i väntan på domen från tingsrätten.

– Jag har svårt att tänka mig att de på något sätt inte skulle godta det här.

Varför man inte gått denna väg tidigare kan Baharak Vaziri inte svara på, men hon tror att det handlar om kunskap.

– Jag har jobbat mycket med migration och vårdnad, kanske visste de inte bättre.

Hon tror att ett beslut om vårdnaden kommer inom ungefär sju veckor och hon är hoppfull om att det kommer lyckas.

– Det hoppas jag verkligen, jag kommer inte ge mig. Rent juridiskt tror jag att jag kommit på lösningen, säger Baharak Vaziri.

”Kan försvåra det hela”

Även Robert Nyström är advokat och specialiserad på bland annat migrationsrätt. Enligt honom har mamman, som har uppehållstillstånd, alla möjligheter att ansöka om ensam vårdnad.

– En mamma eller pappa som bor här med barn och har uppehållstånd har ofta väldigt goda möjligheter att få ensam vårdnad. Ett problem som jag ser i det här fallet är att Marwa i nuläget inte har rätt att vistas i landet – då hon själv inte har uppehållstillstånd. Det kan försvåra för mamman att få ensam vårdnad. Men jag vågar inte säga hur det blir med Marwa, säger han och fortsätter:

– Skulle tingsrätten döma till ensam vårdnad, då har hon alla möjligheter att få vara kvar.

”Hjälp mig att få stanna”

Helena Fredriksson som startade insamlingen för Marwa säger att det känns skönt att de lyckats nå ut till folk som har kunskap om hur man ska agera.

– För Marwas skull känns det väldigt skönt att det finns hopp. Men i ett större perspektiv är det skrämmande att det hänger på vilket ombud man har, att det spelar väldigt stor roll.

Nioåriga Marwa säger att det känns bra med Baharak Vaziri, och mer hoppfullt.

– Det känns annorlunda, snälla ni – hjälp mig att få stanna i Sverige.

LÄS OCKSÅ:

NYA ASYL-SVERIGE: Så många får nej till att stanna – lista land för land

Följ ämnen i artikeln