Anhöriga: Gisslan misshandlades och torkades ut

TT

Publicerad 2024-06-13

Andrei Kozlov var en av fyra israeliska gisslan som fritogs i lördags. Nu berättar hans föräldrar om det han har sagt om sin tid i fångenskap.

Psykisk misshandel och olika typer av bestraffning blev vardag i fångenskapen hos Hamas, berättar anhöriga till 27-årige Andrei Kozlov, en av fyra gisslantagna som fritogs i flyktinglägret Nuseirat under helgen.

Efter åtta månader i fångenskap kunde Andrei Kozlov i söndags återförenas med sin familj, som nu delar med sig av hans berättelser om upplevelserna i fångenskap.

När det var som varmast på dagen kunde gisslan täckas med filtar, berättar Andrei Koslovs far Michail Koslov.

– Det är en väldigt svår prövning. Att bli uttorkad i värme, säger han till nyhetskanalen CNN.

Rädd vid fritagningen

När de israeliska styrkorna kom i lördags blev Andrei Koslov först rädd, har han berättat för sina anhöriga.

– Han hade fått höra att Israel ville döda honom. Han förstod inte varför (Israels militär) IDF kom. Han var rädd att IDF kom för att döda honom. Det tog honom lite tid att förstå att de kom för att rädda honom, säger fadern.

De första månaderna var sonens händer och fötter bundna, vilket lämnade märken på hans kropp. Fångvaktarna försökte övertyga 27-åringen om att världen, även föräldrarna, hade gett upp hoppet om honom, säger fadern till The New York Times.

För lite mat

Andrei Kozlov tillfångatogs av terrorstämplade Hamas under rörelsens koordinerade attack den 7 oktober, som utlöste det pågående kriget i Gaza. Kozlov togs gisslan vid anfallet mot musikfestivalen Nova där han jobbade som säkerhetsvakt.

Läkaren som ansvarar för gisslan som fritogs i lördags uppger att de misshandlats i fångenskap.

– Kombinationen av psykisk stress, undernäring eller att inte få tillräckligt med mat eller inte få rätt sorts mat, medicinsk försummelse, att vara begränsad till ett utrymme, inte få se solen och annat har betydande effekt på hälsan, säger han till CNN.

Enligt Hamaskontrollerade hälsomyndigheter dödades 274 personer i det israeliska tillslaget i lördags och de strider som följde.

Hamas uppger att gisslan behandlas väl jämfört med hur palestinska fångar behandlas i Israel, ett påstående som Israeliska företrädare ifrågasätter.