Seniorerna: Det är INTE ett värdigt liv

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-08

JÖNKÖPING. Att få vara tillsammans de sista ljuva åren borde vara en självklar rättighet.

Det tycker pensionärer runt om i Sverige.

– Inte vill vi skiljas om en av oss blir krasslig och behöver vård, säger Birgit Ahlqvist, 82, och hennes Arne, 84, i Jönköping.

VILL LEVA IHOP Arne Ahlqvist, 84 och Birgit Ahlqvist, 82, med vännerna Bernt Elmner, 87, och Monica Elmner, 74, tycker att det ska vara självklart att äldre par ska få bo tillsammans, även om en av dem behöver vård. ”Inte vill vi skiljas åt”, säger Birgit.

Nej, de återkommande rubrikerna om äldre som tvingas isär efter livslånga äktenskap, faller inte i god jord här vid Birgit och Arnes köksbord.

”Lite fantasi och god vilja”

Vännerna Bernt Elmner, 87, och hustrun Monica, 74, är inte sena att hänga på diskussionen. De fyra seniorerna har en hel del att säga om kommunernas sätt att hantera ömmande fall.

– Vill människor bo ihop så går det att ordna med lite fantasi och god vilja, så är det bara, säger Bernt, som varit gift med Monica i 40 år.

– Precis, det duger inte att krypa bakom lagar och regler, fnyser Birgit.

Hon och Arne trädde uppför altargången en lyckas dag för 60 år sedan.

Inte ett värdigt liv

Samtalet kommer in på vad som är ett värdigt liv de sista sköra åren – och vad som inte är det. De båda strävsamma paren är rörande överens:

– Påtvingad ensamhet och saknad efter livskamraten är INTE ett värdigt liv i vårt moderna samhälle.

– Om ena parten blir dålig är det en trygghet att ha sin kära intill sig. Ja, så som man vant sig att leva tillsammans genom glädje och sorg ett långt liv.