Kan inte äta själv – får ändå ingen hjälp

Publicerad 2015-12-13

Fler funktionshindrade får avslag på assistans än som får hjälp – ändå skenar kostnaderna

Arne Ivarsson är svårt sjuk i Parkinson och kan varken äta eller klä på sig själv, men har ändå ingen hjälp av personlig assistent hela dagen.

Samtidigt vill regeringen spara in ännu mer på assistsersättningen.

– Jag behöver hjälp på kvällen, säger Arne mödosamt till SVT.

När Arne Ivarsson var 35 år insjuknade han i sjukdomen Parkinson och är i dag svårt sjuk. Han måste ha hjälp att klä på sig och kan inte äta själv.

Trots det får han bara assistanshjälp under delar av dagen. Han anses kunna äta sin kvällskorv själv, menade Försäkringskassan 2009 som då nekade assistansersättning, rapporterar SVT.

”Är en rättsskandal”

Och Arne är inte ensam. Enligt public service-bolagets granskning är det i dag vanligare att få avslag än att få rätt till hjälp, tvärt emot hur det var tidigare.

– Det är en rättsskandal. Nu när det ska dras åt sedan några år, då blir människor som är helt beroende av personlig assistans drabbade och mister assistansen, säger Arnes vän Karina Frantzén som hjälpt honom under flera år.

Försäkringskassan menar att man bara följer befintliga regler.

– Vi har ansvar för de som faller inom ramen för lagstiftningen, de som faller utanför ramen de kan vi inte göra, vi kan bara ge assistans till de som faller inom ramen, säger generaldirektör Ann-Marie Begler till SVT.

Kostnaderna skenar

Att allt fler nekas assistansersättning beror på att reglerna skärpts under flera år. Men trots det fortsätter kostnaderna att skena.

För oktober månad var kostnaden 830 miljoner kronor år 2002. I år var den 2,5 miljarder. Anledningen är inte att fler fått assistansersättning utan att de som väl fått beviljats fler hjälptimmar.

Nu vill regeringen stävja de skenande kostnaderna. Finansminister Magdalena Andersson meddelade i oktober att flera myndigheter måste skära ned för att bekosta flyktingmottagandet.

–Det handlar också om att dämpa kostnadsökningarna på andra områden, vi måste få ner kostnaderna för sjukförsäkringen och assistansersättningen, sa finansminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff.

Får kritik

Varje år får omkring 16 000 personer assistansersättning till en kostnad av 30 miljarder kronor. En summa som finansministern alltså vill få ner.

Men Magdalena Andersson får skarp kritik.

– Sverige har ratificerat FN-konventionen om att man ska tillhandahålla den assistans som folk behöver för att kunna vara delaktiga i samhället. Det är en rättighetslag tillskriven individen. Man kan inte ta tillbaka en rättighet man tillskrivit människor och hänvisa till ekonomiska argument. Jag tycker också att det är fel att bara prata om kostnader när 87 procent går till löner som i slutändan kommer tillbaka i form av skatter och konsumtion, säger Pelle Kölhed, vice ordförande i paraplyorganisationen Handikappförbunden.

”Har nästan blivit hetsjakt”

Pelle Kölhed menar att omkring 100 000 människor sysselsätts genom arbete med personlig assistans, jobb som ofta innehas av personer med flyktingbakgrund.

– De vill sparka undan en arbetsmarknad för en grupp man säger sig vilja premiera. Det är svårt att förstå. Dessutom tycker inte jag att man kan  sätta två svaga grupper mot varandra så som regering gör

Sett till hur det är i dag, innan ytterligare nedskärningar som kan komma, får tillräckligt många den hjälp de behöver?

– Nej, det får de inte. Det har nästan blivit en hetsjakt på folk som behöver assistans och man är påhittig med restriktioner. Man gömmer sig bakom assistansfusket, vilket är bra att man vill stävja. Men man sätter åt fel grupper och inte de kriminella grupper och individer som utnyttjar systemet, säger Pelle Kölhed.