Kina överger ettbarnspolitiken

Publicerad 2015-10-29

Fler födslar ska ge ny arbetskraft

Kinesiska par kommer framöver att tillåtas skaffa två barn – landet överger nu sin kontroversiella ettbarnspolitik, meddelar kommunistpartiet enligt nyhetsbyrån Nya Kina.

För familjer på landsbygden har det även tidigare varit lagligt att skaffa två barn - om det första barnet varit en flicka eller funktionsvarierad. Nu kommer alla kinesiska par få skaffa två barn.

– Problemet för Kina är ju att de har en åldrande befolkning, och landet har inte hunnit bli rikt ännu. Då är detta ett sätt att klara de demografiska omsvängningarna som kommer att komma, säger Kristina Sandklef, Kinakännare, till TT.

Del av ny femårsplan

Beskedet om den ändrade policyn kommer efter att partiet hållit ett fyra dagar långt möte i Peking för att staka ut kursen för landets ekonomi under de kommande fem åren. I dag finns det 1,4 miljarder kineser, och en tredjedel är över 50 år. Nu bedömer regeringen att återväxten på arbetskraft är för långsam.

Hindrat 400 miljoner födslar

Det var 1979 som Kinas kommunistparti införde lagen om ett barn per familj. Syftet var att sakta av befolkningsökningen. Under 35 år uppskattas lagen ha förebyggt 400 miljoner födslar, skriver BBC.

Texten uppdateras

TT, Susanna Hållbus

Följ ämnen i artikeln