Kinesiska forskare har skapat autistiska apor

Uppdaterad 2017-08-07 | Publicerad 2016-01-28

I Kina säger sig forskare ha skapat världens första autistiska apa. Ett dussintal apor med genetiskt modifierat dna hoppas nu kunna bidra till att hitta ett botemedel mot autism hos människor.

Kinesiska forskare vid Shanghai Institutes for Biological Sciences i Shanghai, Kina, uppges ha genomfört ett framgångsrikt experiment på ett dussintal apor, som nu inger hopp om att hitta ett botemedel mot autism, skriver The Independent.

Neuroforskaren Zilong Qiu är en av de ansvariga för det kinesiska forskningsteamet. Under en presskonferens organiserad av Nature, den tidskrift som publicerat rapporten från the Shanghai Institutes for Biological Sciences, beskrev han nyligen det beteende som de genetiskt modifierade aporna ska ha uppvisat som”väldigt likt beteendet hos mänskliga patienter med autism”.

Det är dock oklart hur väl apornas uppvisade beteende överensstämmer med autism hos människor.

Tidigare har det rapporterats om genetiskt framställd autism hos apor, men Qius experiment uppges vara det första där man kunnat observera beteendeförändringar som är stereotypa för just autism hos tillräckligt många individer, enligt MIT Technology Review.

Framöver uppges forskningsarbetet vara inriktat på att med hjälp av olika tekniker omvända de genetiska förändringarna hos de ”allvarligt sjuka” autistiska aporna.

Förhoppningen är att man genom att analysera de genetiska förändringarna ska kunna ta fram botemedel mot autism.

Följ ämnen i artikeln