Kaosväder i Västsverige

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-08-14

Har lamslagit städer och förstört vägar – nu varnar SMHI för nytt kraftigt oväder

Ovädret lamslog Göteborg och fick vägarna att rasa i Norge.

Nu drar det vidare norrut –med samma ursinne.

SMHI varnar för nytt regnkaos i stora delar av landet i dag och på onsdag.

– Det ser ut att bli lika kraftigt som det som drabbade Göteborg, säger meteorologen Kjell Lund.

E6:an stannade, räddningstjänsten blev nerringd om översvämmade villor, ett äldre par räddades när de höll på att drunka i sin bil.

Till och med radiosändningarna slogs ut av ovädret som lokalt gav 60 millimeter regn i Göteborgsområdet i går.

Nu drar det vidare norrut med oförminskad styrka.

”Riktigt kraftigt”

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för kraftigt regn i Härjedalen, Jämtland och västra Dalarna i dag. Varningen gäller regnmängder på lokalt upp till 40 millimeter och det finns även risk för åska.

– Det kan bli riktigt kraftigt, säger Kjell Lund.

Gunnar Frånberg i Kungsbacka fick hela trädgården dränkt i går morse. På framsidan var djupet omkring 40 centimeter, på baksidan det dubbla. En liten trädgårdsdamm med guldfiskar försvann i vattenmassorna.

– Fiskarna tror väl att de hamnat i en ocean, säger han.

Fick ingen hjälp

Eftersom hans hus ligger på en enskild väg fick han heller ingen hjälp från räddningstjänsten med att pumpa.

– Det är märkligt att det ska vara så byråkratiskt med tanke på omständigheterna. Tur att huset är försäkrat. Men det är så klart jobbigt att ha vatten i vardagsrummet och eftersom avloppet är vattenfyllt kan vi inte spola i kranarna eller toaletterna.

Även Norge drabbades hårt av kaosvädret. Vid insjön Mjösa i södra Hedmark låg järnvägen under vatten och linjen mellan Tangen och Eidsvoll hålls nu stängd tills vidare.

– Det är värst vid Espa, där den gamla riksvägen har rasat ner på tåglinjen som in sin tur har rasat ut mot Mjösa, säger Arvid Bårdstu på Jernbaneverket till nyhetsbyrån NTB.

SMHI kritiserat

SMHI fick i går kritik för att inte ha varnat för skyfallen över Göteborg i tid. Först när regnkaoset var ett faktum kom klass-1 varningen, den mildaste formen. Men meteorologen Bengt Lindström försvarar sig:

– Vi förutsåg regnet, men inte att mängderna skulle bli så kraftiga.

Så lokala skyfall är svåra att förutse, säger han till TT.

I morgon drar ovädret vidare upp mot mellersta Norrland och in över fjälltrakterna. Det ger solchanser i södra Sverige – men till helgen är det dags att ta fram paraplyet igen.

– Då drar ett nytt regnväder in över de södra delarna av landet. Och sen under nästa vecka blir det varannandagsväder, med omväxlande regn och uppehållsväder, säger Kjell Lund.

Är du fast i eller drabbad av
regnkaoset?

Följ ämnen i artikeln