Lööfs tidiga julklapp till företagarna

Uppdaterad 2013-09-27 | Publicerad 2013-08-30

Slopad månadsrapportering. Förenklingar för import/export-företag. Förenklingar för uthyrning av verksamhetslokaler

Och lite annat.

Här är Näringsministerns tidiga julklapp till Sveriges företagare.

I en debattartikel i Dagens Industri beskriver näringsministern Annie Lööf 844-miljonerssatsningarna på företagarna i mandatperiodens sista höstbudget.

Mest fokus får förslaget om månadsvisa kontrolluppgifter:

– Det är inte lämpligt att införa regler om månadsvisa kontrolluppgifter, baserat på utredningens förslag. Regeringen kommer inte att lägga fram proposition om det förslaget, skriver Lööf.

– Det är ett glädjebesked för landets småföretagare. Det är en stor småföretagarseger i årets budget. Entreprenörer gör mer nytta i att utveckla och skapa jobb än att syssla med tidsödande pappersarbete, säger Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist till tidningen Driva Eget.

Fler nyheter som Lööf tar upp i debattartikeln:

Frivillig skattskyldighet vid uthyrning av verksamhetslokal införs. I dag krävs ansökan, anmälan och beslut vid skattskyldighet vid uthyrning av lokaler. Processen måste ständigt göras om när uthyrningsförhållandet ändras. Det är en administrativ börda för företag som hyr ut till någon som bedriver momspliktig verksamhet. Ändringen innebär att förfarandet med särskild ansökan, anmälan och beslut av Skatteverket slopas. I stället behöver de berörda företagen bara ange utgående moms i fakturan för lokaluthyrningen.

Från den 1 januari 2015 ska importföretag kunna redovisa ingående och utgående moms i samma deklaration. I dag redovisar och betalar importföretag utgående moms till Tullverket, vilket gör att de ligger ute med pengar innan Skatteverket godkänt momsdeklarationen. Denna ändring ska skapa bättre likviditet för företagen.

Regeringen vill analysera möjligheten att införa redovisning enligt rak kontantmetod för företag med en omsättning under 3 miljoner kronor, till skillnad från dagens faktureringsmetod med två bokföringstillfällen.

Samordning av moms- och inkomstdeklarationen för småföretag. Enligt dagens regler ska en momsdeklaration för ett helt år lämnas betydligt tidigare än inkomstdeklarationen. Det gör det svårt att samordna arbetet med bokslut, inkomst- och momsdeklaration. Detta innebär ett merarbete för framför allt små företag.

Från och med den 1 januari kommer tidpunkten för att lämna helårsvisa momsdeklarationer att samordnas med tidpunkten för att lämna inkomstdeklarationen. Möjligheten öppnas för företag med upp till en miljon kronor i omsättning per år och som inte bedriver handel med andra EU-länder.

Jan Huss

Följ ämnen i artikeln