Carl Bildt skeptisk till uppgifterna om ryskt militärt hot

Uppdaterad 2016-09-19 | Publicerad 2016-09-18

Ett militärt hot riktat mot Sverige uppges vara orsaken till återmilitariseringen av Gotland.

Tidigare utrikesminister Carl Bildt ställer sig dock skeptisk.

– Det är svårt att se att det skulle finnas något isolerat hot riktat mot bara Sverige, säger han.

DN gick på söndagskvällen ut med uppgifter om att svensk underrättelsetjänst fått in information om ett ökat militärt hot från Ryssland – mot Sverige.

Innebörden i hotet är topphemligt och beskrivs som ”av synnerlig betydelse för rikets säkerhet”.

”En nypa salt”

Tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) kommenterade på söndagskvällen uppgifterna med viss skepsis.

– Jag har svårt att se att det skulle finnas något isolerat hot riktat mot Sverige. Skulle det finns ett hot riktat mot de baltiska länderna, Finland, Sverige, Norge eller Danmark kommer vi få höra det från åtskilliga håll så vi ska nog ta informationen med lite av en nypa salt än så länge, säger han till Aftonbladet TV efter sin medverkan i SVT:s ”Agenda”.

Stora manövrar

Han kopplar uppgifterna till de truppförflyttningar och beredskapsövningar som pågått i Ryssland på senare tid.

– Vi har haft en period där det är rätt mycket militär aktivitet i Ryssland. De har haft mycket stora militära manövrar som vid den här tidpunkten varit huvudsakligen riktade mot södra militära området, beredskapskontroller. Det har varit mycket militära rörelser i Ryssland de senaste veckorna och månaderna. Det kan man kanske dra olika slutsatser av och det kan olika personer tolka på olika sätt, säger Carl Bildt.

Bör man ta de här uppgifterna på allvar?

– Försvaret ska ta alla uppgifter på allvar och sen så ska de alltid värderas och sättas in i sitt sammanhang. Men det är svårt att se att det skulle finnas något isolerat hot riktat mot bara Sverige.

”Är väl bra...”

Om den plötsligt tidigarelagda placeringen av ett skyttekompani på Gotland säger Carl Bildt:

– Försvarsministern och många andra har ju varit rätt drivande i att vi omedelbart måste ha något på Gotland, och det är väl bra det. Men jag har hela tiden sagt att Gotland försvarar vi genom tillträdet. Vi har ett luftförsvar som gör att man inte kan flyga dit, vi har ett sjöförsvar som ser till att man inte kan åka båt dit. Och var och en som kan något om Gotland vet att så många andra alternativ finns inte, säger Carl Bildt.

 PLUS:  Sveriges framtid