Efter kommentarer om mammakroppen – nu säger Emma ifrån

Publicerad 2016-09-13

Emma Ravandoni, 26, kom tillbaka till jobbet efter sin mammaledighet.

Då blev hon ställd över hur kollegorna kommenterade hennes kropp.

– En kollega sa att hon inte kände igen mig och att jag hade blivit så mycket större än innan. Då blev jag helt ställd och ledsen, säger Emma.

Emma Ravandoni

Emma Ravandoni har fick en liten dotter under förra året och kom nyligen tillbaka till sitt jobb efter sin föräldraledighet. Men trots att hon bara arbetat en kort tid har flera kollegor hunnit kommentera hur hennes kropp ser ut, som Expressen var först med att berätta om.

– Först sa en kollega att hon inte kände igen mig och att jag hade blivit så mycket större än innan. Då blev jag helt ställd och ledsen men försökte tänka att det väl bara var hon. Sedan hände det igen och då kände jag att det räckte, säger Emma till Aftonbladet.

Emma lade då ut en bild på sig själv på Instagram och skrev en text:

”Jag har funderat och funderat, men inte kommit fram till varför andra människor tar sig rätten att kommentera min kropp? tar sig rätten att jämföra och värdera den? min kropp är bara min. och jag är så tacksam som har den. den har fått stå ut med så mycket genom åren, jag har alltid upplevt mig själv som tjock, oavsett om jag vägt 20 kilo mer eller mindre. det har inte spelat någon roll. för den känslan har suttit i mitt huvud. jag har inte varit lyckligare för att jag levt på vatten och kvarg eller tränat för att jag 'måste' och inte för jag vill”.

– Jag tycker att det är helt sjukt att man kommenterar andra människors kroppar. Det är bara en kropp och min kropp är min egen och det har ingen något med att göra, säger hon.

”Min kropp har gjort något episkt”

Emma har tidigare haft en ansträngd relation till mat och träning och inför graviditeten var det ett laddat ämne för henne hur kroppen skulle förändras.

– Och nu, för första gången i hela mitt liv, känner jag mig tillfreds med min kropp. För den har på riktigt åstadkommit något episkt och då spelar det ingen roll om den är lite slappare här eller där – den fungerar ju! Ja, den har förändrats men inte till det sämre och jag uppskattar den mer än någonsin.

Vill inte stå bakom normerna längre

Hon säger att hon även tänker på hur människor talar främst om kvinnors kroppar än mer sedan hon fått en dotter själv.

– Jag vill inte stå bakom normerna som säger att man ska se ut på ett visst sätt. Var i stället glad att du har en kropp som fungerar och lägg ingen värdering i hur den ser ut.

Sedan hon lade ut sitt inlägg har kommentarerna och gillamarkeringarna strömmat in och Emma är överväldigad av responsen.

– Jag gjorde bara detta för min skull men det är så många människor som har hört av sig och sagt att de känner igen sig, både i min situation och i pressen som finns på nyblivna mammor och kvinnor i stort. Det har varit ett stort stöd.

Läs hela inlägget nedan.

idag fick jag för andra gången höra av en kollega (har skett vid två olika tillfällen av två olika personer) att jag blivit mycket tjockare/större efter att jag blivit mamma. jag har funderat och funderat, men inte kommit fram till varför andra människor tar sig rätten att kommentera min kropp? tar sig rätten att jämföra och värdera den? min kropp är bara min. och jag är så tacksam som har den. den har fått stå ut med så mycket genom åren, jag har alltid upplevt mig själv som tjock, oavsett om jag vägt 20 kilo mer eller mindre. det har inte spelat någon roll. för den känslan har suttit i mitt huvud. jag har inte varit lyckligare för att jag levt på vatten och kvarg eller tränat för att jag "måste" och inte för jag vill. och jag är så fruktansvärt trött på att låta den känslan ta över hela mig. jag älskar min kropp! den är hur bra som helst faktiskt, den kan springa, gå, hoppa, bära runt på en ettåring om dagarna och hjälpa gamla människor upp som ramlat. den orkar och bär mig genom livet. den har skapat min dotter, hur coolt är inte det?! jag orkar inte vara tyst längre. jag orkar inte skratta lite försiktigt när någon påpekar att jag blivit tjock. det är två stycken som sagt det till mig, och säkert det femdubbla som tänkt tanken men inte sagt det högt. jag talar till er alla; min kropp är bara min, och den är helt fantastisk! ✨ #krossakroppshatet #sizelycklig #kroppspositiv #kroppspositivism #kroppsaktivism #allbodiesaregoodbodies #iamproud #iamworthy #aldrigmerabanta #honormybody #honormycurves #feminist #feminism #riotsnotdiets