Livsfarlig drogspray säljs lagligt på nätet

Publicerad 2016-07-01

Polisen varnar: ”Styrkan i drogen är brutal”

Minst 130 personer har dött senaste året då de använt läkemedlet Fentanyl.

Men trots att drogen är livsfarlig säljs den i olika varianter helt lagligt på nätet.

Polisen varnar nu för riskerna.

– Styrkan är brutal och i vissa fall räcker det att få det på huden för att det ska vara farligt, säger Emil Eisersjö vid polisen.

Fentanyler och varianter av drogen tillhör gruppen syntetiska opioider. I Sverige säljs fentanyl som ett receptbelagt narkotiskt och smärtstillande läkemedel och rekommenderas framförallt till cancerpatienter i plåsterform. Men de senaste åren har även ett antal fentanylliknande substanser i tablettform, pulver och nässpray börjat säljas lagligt på nätet.

– Då det finns flera varianter som inte är narkotikaklassade så går de enkelt och lagligt att få tag på över nätet, säger Emil Eisersjö, kommissarie på polisens underrättelsesektion.

30-50 gånger starkare än heroin

Framförallt är det fentanylspray, som till utseendet påminner om ett vanligt nässpray men som kan vara 30-50 gånger starkare än heroin, som polisen sett den största ökningen. Där är även faran för överdosering som störst.

– Alla som varit förkylda och använt nässpray vet hur lätt det är att man tar lite extra. Men fentanyl är livsfarligt och som man kan dö av om man överdoserar, säger Eisersjö.

Fentanyl och fentanylsubstanser kan vara både narkotikaklassade och oklassade varpå Emil Eisersjö menar att lagstiftningen har svårt att hänga med. När man köper substanser via nätet kan man råka ut för förfalskningar som man inte har en aning om vad de innehåller.

– Vissa innehåller fentanyl eller så kallad akrylfentanyl. De som säljer vet oftast inte vad de köper in utan är hemmasnickare och får substanserna levererade från utlandet.

Över 130 personer har avlidit

Säljarna använder även allt oftare lockpriser.

– Vi har hitta hemsidor där man kan köpa två och får den tredje gratis. Säljarna skapar helt enkelt kampanjer av detta vilket är en skrämmande utveckling.

Dödsfallen ökar och senaste året har över 130 personer avlidit. 

– Normalt ser vi en mellan 1-5 dödsfall i månaden orsakat av fentanyl men det har skett en ökning det senaste året, framförallt då fentanylsubstanserna tidigare inte har varit lika tillgängliga på internet som de är nu, säger Gunilla Thelander, kemist på Rättsmedicinalverket.

Marknaden ändrar sig även allteftersom preparaten narkotikaklassas.

– Det finns ett flertal liknande substanser ute på marknaden och när de narkotikaklassas så ändrar man bara lite på innehållet och sedan dyker den upp igen. I Sverige narkotikaklassar vi substans för substans så ändrar man bara lite blir det en så kallad legal substans i stället.

Rekordmånga beslag

Polisen har även gjort rekordmånga beslag det senaste året.

– Ökningen är markant och vi ser heller inte att det kommer att avta framöver. Under 2015 var det totalt 125 beslag och bara i år är vi uppe i över 70 stycken, säger Emil Eisersjö.

Dock poängterar han att detta inte är något nytt fenomen. Även i andra delar av Europa och i Nordamerika ser man ett ökat problem med fentanyler och med dödsfall kopplade till drogen.

– I Sverige gick vi gick ut och varnade redan 2012 och 2015 men nu har dödstalen ökat så pass mycket, vilket sprayflaskan är en bidragande orsak till. Styrkan i drogen är brutal och i vissa fall räcker det att man får det på huden för att det ska vara farligt.

Enligt Emil Eisersjö är det framförallt så kallade blandmissbrukare som använder de olika typerna av fentanyl. Då drogen går att handla via nätet är missbrukarna oftast unga i åldern 25-30 år.

Felleverans till apoteken

Aftonbladet har tidigare berättat om faran med drogen som orsakat flera dödsfall. Senast i onsdags gick Läkemedelsverket ut och varnade för att ett fentanylplåster med dubbelt så kraftig styrka som det står på förpackningen kan ha levererats till landets apotek och att feldoseringen kan innebära livsfara.

– Sker det en sådan här förväxling där dubbla styrkan ligger i förpackningen så kan det ju ge allvarliga tillbud, säger Katarina Andersson vid Läkemedelsverket.

Följ ämnen i artikeln