Över ett dussin flyglandningsbanor sprängdes i Peru

Publicerad 2018-02-25

Femton flyglandningsbanor sprängdes under torsdagen i Peru. Operationen är en del av regeringens kamp mot den illegala narkotikahandeln.

Tillsammans med Colombia klassas Peru som världens största producent av kokain. Enligt en uppskattning från landets anitidrogorgan, Devida, fanns det i fjol drygt 55 000 hektar kokaväxter i Peru – främst för kokainproduktion. Det här är en ökning med tio procent på två år, rapporterar den journalistiska organisationen InCrime.

Under torsdagen sprängde peruanska myndigheter femton flyglandningsbanor i provinsen Pasco. Enligt rapporteringar ska landningsbanorna ha använts för att, via luftvägen, smuggla narkotika till grannländer som Brasilien, Bolivia och Paraguay, skriver NBC.

Militären har tillstånd att öppna eld

Operationen genomfördes med hjälp av dynamit och i samband med sprängningen upptäcktes ett droglaberatorium i området – vilket också förstördes.

Den peruanska regeringen samarbetar med USA i kampen mot de illegala odlingarna och 2015 infördes en ny lag som tillåter militären att beskjuta flygplan som smugglar narkotika.

Följ ämnen i artikeln