I dag åtalas tyskan för morden i Arboga

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-23

I tre månader har den 32-åriga tyskan suttit häktad i Sverige misstänkt för morden på Max och Saga Jangestig, och för mordförsöket på deras mamma Emma.

I dag klockan 11 åtalas kvinnan.

Det var den 17 mars som Saga och Max Jangestig, ett och tre år gamla, mördades i sitt hem i Arboga. Deras mamma Emma Jangestig skadades allvarligt.

Överlämnade sig själv

Den misstänkta kvinnan överlämnade sig själv till polisen i Tyskland tre dagar efter dådet. Drygt en månad senare, den 29 april, fördes hon till Sverige. Sedan dess har hon suttit häktad i Västerås på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.

Svaga bevis

Kvinnan nekar till anklagelserna och hennes advokat Per-Ingvar Ekblad har flera gånger påpekat att han tycker bevisen mot hans klient är svaga.

Polis och åklagare har under hela utredningen av fallet varit mycket förtegna – och inte mycket är känt om vilka bevis som kommer att läggas fram. Uppgifter har förekommit om att polisen haft svaga bevis, och inte kunnat placera 32-åringen i huset där mamman och hennes två barn attackerades. Dessa påståenden har hela tiden bemötts av kommentaren ”bevisläget är gott”, uppger TT.

Allvarlig störning

Under kvinnans tid i häktet har en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning utförts. Denna visade att hon kan ha lidit av en allvarlig störning när morden i Arboga begicks. En stor rättspsykiatrisk undersökning kommer att göras först om kvinnan döms, uppger TT.

Rättegången kommer att hållas i Köpings tingsrätt och startar på onsdagen veckan efter åtalet, enligt Per Strömbäck, informatör vid polisen i Västmanland.