Spelade i tv – helt oberörd

Publicerad 2013-05-10

Ariel Castro levde dubbelliv – Grannarna märkte ingenting: Vi skäms

Han hade vänner, var välkänd i samhället – och framträdde som musiker i tv.

Ingen kunde ana Ariel Castros mörka hemlighet.

– Jag förstår inte hur ingen kunde se vad han höll på med, det är för mig ofattbart, säger farbrodern Julio Castro till Aftonbladet.

Under tio års tid misstänks Ariel Castro, 52, ha hållit tre kvinnor instängda i sitt hus.

Under tiden levde han ett dubbelliv.

Ariel Castro arbetade som skolbusschaufför fram till november förra året. Syntes ofta i samhället och hade vänner.

Ricky Sanchez, som liksom Castro är musiker, uppger sig ha varit hans vän under många år. Han berättar för tv-kanalen News Net 5 hur han besökt den misstänktes hus mer än 15 gånger.

”Levt i en total lögn”

– Det var som om någon slog, försökte slå mot väggarna. Det var som ett lågt ljud – bom, bom.

Men Sanchez blev aldrig misstänksam, enligt News Net 5.

– Jag ser mot det där huset, och jag har levt i en total lögn.

År 2003 framträdde Ariel Castro på tv-stationen Fox 8. Han sjöng och spelade bas i ett lokalt band. Medan han log mot kamerorna i sin kritstrecksrandiga kavaj var åtminstone två av kvinnorna instängda i hemmet.

Aftonbladet möter hans 76-årige farbror i sin lilla affär, ett par hundra meter från skräckhuset på Seymour Avenue. Inte långt härifrån grävde polisen, så sent som för några år sedan, efter Amanda Berrys kropp.

– Jag märkte ingenting särskilt på honom. Vi har inte stått varandra jättenära, men han brukade komma hit ibland och hälsa på mig, säger Julio Castro när Aftonbladet träffar honom.

Ariel Castro beskrivs av grannar och släktingar som en omtänksam och trevlig man. ”En person som brydde sig om sina medmänniskor”.

– Han var ju musiker, och det gillade jag. Något sånt här hade jag aldrig trott om honom, han var ju genomsnäll. Trodde jag, säger Julio Castro.

När polisen anordnade skallgångskedjor efter de försvunna flickorna engagerade sig Castro. Framför allt 2004, när försvinnandet gällde hans dotter Arlenes bästa vän – Gina DeJesus.

I Good Morning America berättade Arlene i går om chocken efter avslöjandet.

– Jag skäms, jag är besviken, förstörd ... Jag hade ingen aning om någonting av det här, säger hon.

Och vädjar samtidigt om att få återförenas med sin vän.

– Jag vill verkligen träffa dig, Gina. Jag vill att du ska få träffa mina barn. Jag är så, så ledsen för allt som har hänt.

Området kring Ariel Castros hus är fortfarande avspärrat. På gatan ligger flera öde hus, som också sökts igenom av polisen. De senaste dagarna har flera grannar vittnat om att de sett nakna kvinnor i fönster och trädgårdar, att de larmat polisen – som inte gjort någonting. Men Clevelandpolisen nekar bestämt till uppgifterna. De säger sig ha hittat en enda anmäl­an, från 2011. Då ska Castro ha kört omkring med en pojke i skolbussen utan att låta honom stiga av.

Huset var alltid låst

Farbrodern, Julio Castro, är ändå kritisk mot grannskapet som inte upptäckt flickorna.

– Jag förstår det inte. Det är helt ofattbart. Det måste ha funnits några tecken, säger han.

Samtidigt vittnar en av Ariel Castros söner, Anthony, 31, om hur han misshandlats av fadern under sin barndom. Även den ska ha skett bakom stängda dörrar. Anthony vill därför inte att grannskapet ska känna någon skuld.

– Huset var alltid låst. Det fanns lås till källaren. Lås till garaget. Lås till vinden. Det är häpnadsväckande att tänka på att jag var så nära det där. Att jag fysiskt var i huset för två veckor sedan medan det pågick, säger han till CNN.

Bland grannarna har chocken fortfarande inte lagt sig.

– Samtidigt som man är lättad över att hemligheten är avslöjad och att kvinnorna är fria, skäms man. Vi har gått här i tio år. Utanför en tortyrkammare, utan att ha sett något. Det är en tung, märklig känsla, säger Christofer.

RÖSTER OM ARIEL CASTRO

Maria Montes Castro, kusin:

– Han var en helt vanlig man, en helt vanlig släkting, som jag såg på begravningar och bröllop. Jag hade aldrig kunnat ana att han skulle vara kapabel till något sådant.

Julio Castro, farbror:

– Det är fruktansvärt. Skamligt. Jag förstår inte att någon inte har sett signalerna.

Nancy Ruiz, mamma till kidnappade Gina DeJesus:

– Vi är alla guds barn. Vi kan förlåta, men vi kan inte glömma.

Arlene Castro, dotter:

– Jag visste absolut ingenting.

Juan Perez, granne:

– Han var en fantastisk man. Eller, ett monster med en fantastisk mask, har det nu visat sig.