Aung San Suu Kyi är deras framtidshopp

Publicerad 2012-11-13

RANGOON Ko Htay Kywe satt fängslad i nära 18 år för sin kamp för demokrati och frihet.

– Jag hade min övertygelse, det var så jag överlevde, säger han.

Nu hoppas han att Aung San Suu Kyi blir Burmas president om tre år.

Han frigavs så sent som den sista januari år. Då hade Ko Htay Kywe avtjänat ett fyra och ett halvt år långt fängelsestraff i ett avlägset fängelse i Buthedaung, nära gränsen till Bangladesh. Kywe är en av fem ledare för den så kallade 88-rörelsen, som låg bakom studentrevolten i Burma 1988.

Fängslad flera gånger

När han fängslades första gången var han 24 år och fick avtjäna 13 år i fångenskap för sin kamp för demokrati. Efter Saffransupproret 2007 fängslades han igen.

– Alla vi från 88-rörelsen sattes i mycket, mycket avlägsna fängelser, säger han. På frågan om hur han överlevde, ler han stilla.

– Vi har vår övertygelse. Den ger mig min styrka, min energi och min uthållighet.

Borde inte finnas samvetsfångar

Förhållandena fängelset var grymma. Före 2002 var både isolering och tortyr mycket vanligt i Burma. Ledaren för 88-rörelsen, Min Ko Naing, satt helt isolerad i 16 år. Åren i fängelset har satt sina spår. Ko Htay Kywe ser mycket äldre ut än sina 49 år.

Han suckar.

– Det ska inte få finnas några samvetsfångar kvar i fängelserna i dag.

Skeptiska till utvecklingen

Enligt Ko Htay Kywe sitter 231 personer fortfarande fängslade.

– Att bli frisläppt eller inte är en fråga om orättvisa. Regimen genomför en del frisläppanden, men vi är övertygade om att vårt land kräver mer förändring för att alla ska bli fria.

Hur ser du på utvecklingen i Burma i dag?

–  Vi är lite skeptiska. Vi försöker göra om Burma till en demokrati men det är långt kvar. Vi behöver en fungerande lagstiftning, fri press och mindre korruption. Det handlar fortfarande om frihet och mänskliga rättigheter.

Tror du på de tidigare generalerna när de pratar om reformer?

– Det vill jag göra. Förr, när vi talade att demokrati och mänskliga rättigheter, var vi landsförrädare. Men idag skriker generalerna högre än vi, säger han och skrattar.

”Behöver samarbeta”

Trots det lidande militärjuntan utsatt honom för i nästan halva hans liv pratar Ko Htay Kywe om försoning.

– Vi är alla burmesiska medborgare och vi behöver samarbeta. Och vi måste se framåt. Vi behöver fred och vi behöver ett fungerande rättssystem.

I morse fick han och två andra forna studentledare träffa statsminister Fredrik Reinfeldt. Bilden de målade upp för den svenska delegationen var betydligt mörkare än den presidenten och även oppositionsledaren Aung San Suu Kyi vittnade om i går. De kallade bland annat Suu Kyi för "fånge i parlamentet".

– De skrattade alla, vi förstår uttrycket. Men vad är alternativet? Ska de kritiska rösterna aldrig kunna vara en del av en reformprocess? Då blir det ju inte inom demokratins ram, sa Fredrik Reinfeldt efter mötet.

Svårt för Aung San Suu Kyi

– Men det är väldigt svåra avvägningar Aung San Suu Kyi nu sitter med. Det kände jag under mötet med henne.

Om tre år får Burmas befolkning rösta igen. För Ko Htay Kywe är valet givet.

– Om Aung Suu Kyi blir president är framtiden lycklig för vårt land och vår befolkning.

Nu åker Fredrik Reinfeldt och den svenska företagen vidare till Jakarta i Indonesien.