Eleverna på Sigtunaskolan döms till samhällstjänst

Publicerad 2013-02-22

Alla inblandade nekade till brott.

Men en enig tingsrätt dömer nu de fem eleverna på Sigtunaskolan till samhällstjänst för misshandeln av en yngre elev i elevhemmets källare.

– Det viktigaste är att de blev fällda, säger åklagare Yngve Rydberg.

Åklagaren hade yrkat på fängelse. Men rätten konstaterar att de äldre eleverna utövat våld mot 17-åringen. Att brottet ändå inte ses som grovt av rätten beror på att "våldet relativt sett inte var så kraftigt och att skadorna var förhållandevis snabbt övergående".

"Straffet för samtliga tilltalade blir villkorlig dom och samhällstjänst. De måste betala skadestånd till målsäganden med totalt 28 600 kronor för kränkning samt sveda och värk", skriver rådmannen Mikael Swahn i ett pressmeddelande.

– Det var en väntad dom. Det viktigaste är att de blev fällda, att rätten har trott på målsäganden, säger åklagare Yngve Rydberg till Aftonbladet.

Samhällstjänst i 160 timmar

Rådmannen skriver också att det togs hänsyn till de åtalades låga ålder vid tiden för brotten. De har dömts till samhällstjänst i mellan 75 och 160 timmar.

Att de åtalade varit frihetsberövade, tvingades till avbrott i sina studier, samt den stora medieuppmärksamheten, vägde in när rätten bestämde straffen för de fem.

Det var som i Ondskan

Bakgrunden till domen är att den då 17-årige eleven på Sigtuna humanistiska läroverket, SSHL, berättat hur han vid ett tillfälle hösten 2011 blev nedkallad till elevhemmets källare av sina äldre skolkamrater. Där tvingades han ner på knä för att delta i en "lek" där fem av treorna på skolan kastade ostbollar på honom.

När han inte lyckades fånga dem med munnen straffades han med slag och sparkar.

– Innan jag började på skolan hade jag skämtat med kompisar om att det skulle vara som i Ondskan... och det var ju ungefär så, sa den 17-årige målsäganden i rätten.

"De var som djur"

I mars förra året ska han ha blivit misshandlad igen - som straff för att ha vägrat städa ett rum.

– Det är en synnerligen grov och hänsynslös misshandel, sa åklagare Yngve Rydberg

Själv beskrev 17-åringen hur skolkamraterna "blev som djur, de ville bara slå, skada".

Nekade till misshandel

En av de fyra eleverna, som misstänks för misshandeln i mars, erkänner stora delar av, det i åtalet beskrivna, händelseförloppet. Han menar dock att det inte alls rör sig om någon misshandel.

– Innan han gick upp till sitt rum gav vi honom 2-3 puffar var. Det var inte menat att skada. Puffarna är en grabbig grej, det är inget personligt mot någon, sa han i rätten.

De andra har bestämt nekat till alla anklagelser. 

– Jag har aldrig slagit honom. Jag har inte bevittnat något våld, sa en av dem i rätten.