"Gudfadern" gripen i stor kokainhärva

Uppdaterad 2013-03-12 | Publicerad 2013-03-11

Södertäljenätverkets tidigare ledare, Bulent Aslanoglu, 38, har gripits i Spanien.

Aslanouglu, eller "Gudfadern" som han också kallas, misstänks ha smugglat in ett par hundra kilo kokain till Frankrike.

Nu riskerar han fängelse i upp till 30 år.

Bulent Aslanoglu, 38, var tidigare ledare för det kriminella Södertäljenätverket och kallades "Gudfadern" av sina kumpaner och underhuggare.

I tisdags i förra veckan greps han på spanska solkusten efter ett samarbete mellan svensk och fransk polis.

Han har varit efterlyst sedan den 21 februari, skriver Länstidningen i Södertälje.

Punktmarkerad av Länskrim

Aslanoglu blev punktmarkerad av Länskriminalpolisen i Stockholm, i det så kallade NOVA-projektet, redan 2006-2007.

Kriterierna till varför "Gudfadern" från Södertälje var med på listan löd: "Misstanke om brott där straffvärdet är minst två år. Samarbete med någon annan. Lång eller obegränsad utsträckning i tiden. Kan tjäna som förebild för ungdomar som kan misstänkas vara på väg in i en kriminell karriär. Strävan efter vinning och/eller makt"

Flera hundra kilo kokain

Nu misstänks "Gudfadern" vara en del i en liga som smugglade ett par hundra kilo kokain som beslagtogs i franska Dunkerque 2011.

Lasten tros ha kommit från Venezuela.

Flera andra i den misstänkta knarkligan sitter redan häktade i Frankrike.

– Först lång tid senare har han knutits till beslaget. Nu ska hans roll utredas, säger Bo Eliasson, chef för rikskriminalens aktionsgrupp mot grov organiserad brottslighet, till LT.

Riskerar 30 års fängelse

Enligt polisen har Aslanoglu pendlat mellan Colombia, Venezuela, Spanien och Södertälje sedan mitten av 2000-talet. Den senaste tiden har han bott i en hyrd lägenhet i en privat villabostad i närheten av spanska Malaga. Han befinner sig nu i spansk arrest i avvaktan på att Frankrike ska begära honom utlämnad, skriver tidningen.

Polisen lyckades ringa in Bulent Aslanoglu som en del i ett så kallat "Joint Investigation team" mellan Sverige och Frankrike.

Nu riskerar han ett mycket långt fängelsestraff.

– Ingår man i en kriminell organisation och står för sådana här mängder handlar det om mellan 10 och 30 år i Frankrike. Men det beror på vad domstolen kommer fram till att man spelat för roll, säger Eliasson, till tidningen.