De tävlar i socialt entrepenörskap

Uppdaterad 2013-09-12 | Publicerad 2013-06-07

Den 12 juni koras europas bästa samhällsentrepenörer I London.

Bland finalisterna finns två svenska företag.

Arvid Morin

Ashoka är ett internationellt nätverk för sociala entreprenörer.

Den 12 juni ska de tillsammans med glasstillverkaren Ben & Jerry's kora Europas bästa samhällsförbättrare i tävlingen Join Our Care.

Bland finalisterna finns två svenska företag, Ung Omsorg och Mitt Liv.

Ung Omsorg startades i Växjö 2007 av Arvid Morin, Oscar Lundin och Benjamin Kainz.

– Vi ville lösa två samhällsproblem, förklarar Arvid Morin. Att kunna ge ungdomar ett bra extra jobb och att skänka äldre en meningsfull tillvaro.

Arvid hade själv svårt att hitta extrajobb när han var i 15 års åldern. Frustrationen han upplevde blev drivande i Ung Omsorg.

– Jag tror att jag säkert skickade 20 ansökningar och brev, utan att få något jobb. Det kändes som om det inte fanns plats för mig.

Samtidigt upptäckte han och kompisarna Oscar och Benjamin att många äldre inom om omsorgen som var ensamma och inte hade någon familj eller barnbarn som besökte dem. Antingen för att familjen flyttat från Växjö och inte kunde besöka dem oftare, eller för att de tappat kontakten.

– Vi inspirerades av "Kan du Vissla Johanna" som går varje julafton. Förutom att ungdomarna får jobb kanske de får en extra morfar eller mormor. Och de äldre får en guldkant på tillvaron. Det blir också ett generations överskridande utbyte av erfarenheter. Ungdomar får höra om en tid innan mobiltelefoner, pensionärerna får veta hur Facebook faktiskt fungerar.

Projektet blev väldigt uppskattat och idag erbjuder Ung Omsorg extrajobb till runt 500 ungdomar mellan Trelleborg och Haparanda. När de reser till London nästa vecka är det dock i första hand inte för att vinna.

– Det skulle så klart vara kul. Men jag ser mest fram mot att knyta nya kontakter och nätverka.

Sammanlagt deltar 18 företag från 9 länder. Från varje land ska en vinnare utses, som får bland annat 100 000 kronor och ett mentorskap från Ashoka.

Kasper Nowakowski

Följ ämnen i artikeln