Statsvetarna om Löfvens plötsliga besked

Publicerad 2021-08-22

Stefan Löfven har varit tydlig med att han kommer sitta kvar som partiledare över valet.

Beskedet om att han avgår i höst var väldigt oväntat, tycker statsvetarna Marja Lemne och Johan Hinnfors.

– Men siffrorna går rakt ned i backen, dessutom har han suttit tio år vilket verkar vara någon slags maxtid för att vara partiledare i dag, säger Marja Lemne.

För statsvetaren Marja Lemne kom beskedet väldigt oväntat.

– Han har ju varit väldigt tydlig med att han ska sitta kvar över valet. Men siffrorna går rakt ned i backen, dessutom har han suttit tio år vilket verkar vara någon slags maxtid för att vara partiledare i dag.

Socialdemokraterna har haft låga opinionssiffror tidigare, under Mona Sahlins sämsta tid. Men då har inte opinionsläget för Vänsterpartiet varit så starkt som nu.

En bidragande orsak till beslutet att avgå kan vara att det funnits en växande kritik från vänster, och en längtan efter traditionell välfärdspolitik, tror Marja Lemne.

– Jag har uppfattat att det har funnits en kritik gällande hur mycket man ”sålt ut sig”, och tonat ned välfärdspolitiken. Därför blev jag något förvånad över vänstersvängningen i hans tal, med mycket traditionell socialdemokratisk välfärdspolitik.

Frånsett ”problemen och mycket långtgående eftergifter” tror Marja Lemne att Stefan Löfven kommer gå till historien som en räddande ängel.

– Han kom som en räddande ängel och tog tag i partiet efter problemen med Mona Sahlin och Håkan Juholt. Den motvilliga partiledaren. Det är det jag tycker han borde gå till historien för.

Stefan Löfven var ovanligt tydlig med sin politik i sommartalet som avslutades med att han meddelade sin avgång, enligt Marja Lemne.

– Det var länge sedan jag hörde honom vara så tydlig, han kom till och med men en del konkreta reformförslag. Man får kanske se talet som hans testamente. Det här är ju valupptakten, även om vet är lite ovanligt att det sker i och med att en partiledare tillkännager sin avgång.

Fotnot: Marja Lemne är statsvetare och lektor vid Södertörns högskola. Hon har ett förflutet inom socialdemokraterna och kandiderar till kyrkovalet i höst.

Stefan Löfven under sommartalet.

Även Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborg universitet, säger att beskedet om statsministern avgång kom oväntat.

– Framför allt eftersom han flera gånger deklarerat att han ska sitta kvar över valet. Hans legitimitet inom partiet har också varit god och jag blev lite förvånad. Samtidigt har han suttit länge och det finns en del saker som pekat på hans avgång.

Johan Hinnfors säger att Socialdemokraterna, med Stefan Löfven i spetsen, mött en hel del motgångar och kriser under de år som gått sedan partiet kom till makten.

Vänsterpartiets missnöje som ledde till regeringskrisen i början av sommaren kan vara den främsta orsaken till att Löfven väljer att avgå redan nu, tror Jonas Hinnfors.

– Han har hela tiden stått vid avgrundens brant med både regeringsunderlaget och budgeten. Inför hösten ser budgetunderlaget ännu svårare ut, jämfört med hur läget såg ut 2018 och 2019.

Jonas Hinnfors säger också att en ny socialdemokratisk partiledare kan ha ett bättre utgångsläge när det kommer till att förhandla en budget i höst.

– Kanske har Stefan Löfven varit osäker på om han kommer få igenom en budget i höst, och han har tidigare sagt att han kommer avgå om budgeten inte godkänns. En ny partiledare är inte lika låst när det kommer till att förhandla om budgeten med de andra partierna.

Men, oavsett hur utsikterna ser ut när det kommer till att få igenom en budget, kommer Stefan Löfven främst bli ihågkommen som en duktig förhandlare, tror Jonas Hinnfors.

– Han räddade partiet 2011, när han tog över efter Håkan Juholt. Partiet var i ett dåligt läge då och mot alla odds lyckades han ta partiet till regeringsställning. Han har även varit en enormt skicklig förhandlare under sina år som partiledare och statsminister.

Beskedet förvånade eftersom Löfven tidigare meddelat att han skulle sitta kvar över valet.