Kraftig ökning av antalet videobesök i vården

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Antalet videosamtal till vården har ökat med 5 350 procent under coronakrisen.
Foto: AFTONBLADET
Antalet videosamtal till vården har ökat med 5 350 procent under coronakrisen.

NYHETER

Coronapandemin har inte bara inneburit negativa effekter.

På grund av, eller kanske tack vare, det rådande läget har antalet videosamtal till vården ökat med mer än 5 000 procent.

5 350 procent.

Så stor är ökningen av antalet videobesök till vården sedan coronapandemin bröt ut.

– Det här visar att digitala vårdmöten kan fungera mycket bra och även vara ett alternativ till ett fysiskt besök ibland. Vi har haft en stigande trend av videosamtal sedan vi införde möjligheten på vårdcentralerna 2018 och ser nu att dessa ökat snabbt i antal med anledning av pandemin, säger Malena Ranch (MP), ordförande i vårdstyrelsen.

Foto: UPPSALA KOMMUN
Malena Ranch (MP), ordförande vårdstyrelsen

Från 132 till över 7 000

Vid Akademiska sjukhuset har man gått från 19 videomöten med patienter i februari till 1 526 i april. Nära vård och hälsa, som svarar för Region Uppsalas egna vårdcentraler, har ökat sina digitala besök från 44 till 2 006 videomöten med patienter.

Även de privata vårdgivarna har ökat. Från 69 till 3 654 videomöten. Sedan februari har det totala antalet besök ökat från 132 till 7 189 i privata vården.

– Digitala kontakter med vården i olika former är högt prioriterat i regionen. Vården kan bli mer jämlik och tillgänglig, samt effektivare om man kan nå sin läkare, sjuksköterska eller sjukgymnast digitalt. Därför kommer vi att fortsätta bygga ut den digitala vården, säger Emilie Orring (M) regionstyrelsens ordförande.

PODD Så utnyttjar IS coronakrisen

Sen 2014 har IS funnits och spridit sin skräck genom flertalet attacker runt om i världen och tusentals människor har dött. Men sen förra året har det varit ganska tyst i de stora medierna om IS. Hur påverkar pandemin IS? Verkar de i det dolda och kommer de utföra attacker i världen nu när den är som mest sårbar?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: