Uruguays försvarsminister avskedas

TT-AFP

Publicerad 2019-04-02

Uruguays president Tabaré Vázquez. Arkivbild.

Uruguays president Tabaré Vázquez har avskedat landets försvarsminister och arméchef efter en skandal med anknytning till händelser under militärdiktaturen på 1970-talet, rapporterar lokala medier.

Skandalen handlar om att uppgifter om mordet på en dissident, som kommit fram under en hemlig militärtribunal, inte har tagits vidare till domstol.

José Gavazzo, en man som är dömd för att ha utfört tortyr, erkände förra året under en hemlig militärtribunal, hur han 1973 dumpade dissidenten Roberto Gomensoros kropp i floden Rio Negro. Regeringen har kritiserats för att uppgifterna inte tagits vidare till en domstol så att Gavazzo kan dömas och så att omständigheterna kring Gomensoros död kan offentliggöras.

Uruguay var en militärdiktatur från 1973 till 1985. Många motståndare till regimen, som Gomensoro, fängslades och torterades. Omkring 180 personer tros ha dödats av regimen under diktaturen – många vars kroppar aldrig återfunnits. Roberto Gomensoro är känd för att vara den förste att "försvinna".

Även vice försvarsminister och två armégeneraler avskedades på måndagen.

Rättad: I en tidigare version av texten benämndes försvarsministern med fel titel.

Följ ämnen i artikeln