Så påverkar Putins spannmålsbeslut Sverige och världen

Uppdaterad 2023-07-18 | Publicerad 2023-07-17

Under måndagen meddelade Kreml att Ryssland inte förlänger spannmålsavtalet med Ukraina.

Om Rysslands president Vladimir Putin står fast vid sitt beslut, kan det ha fatala konsekvenser – både för Sverige och världen.

– Det finns inga vinnare på att Ryssland drar sig ur, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell till Aftonbladet.

Följ ämnen
Ukraina

Ryssland har länge hotat att dra sig ur avtalet, och även tidigare lämnat och återanslutit sig till avtalet.

Den anledning som uppges för att man drar sig ut denna gång är att ryska krav på förbättrad export av spannmål och konstgödsel inte har uppfyllts.
Dessutom menar Kreml att fattiga länder inte har fått tillräckligt med spannmål. Kremls pressekreterare Dmitrij Peskov sade under måndagen att man överväger återansluta sig om kraven uppfylls.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallar Rysslands beslut för ”cyniskt”. och twittrade: ”Jag fördömer starkt Rysslands cyniska agerande att avsluta spannmålsavtalet, trots FN:s och Turkiets försök”. Även Sveriges regering ser oroligt på utvecklingen.

– Det här är i linje med hur Putin har agerat tidigare. Man tar ingen hänsyn till civilbefolkningen, säger utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Konsekvenser för världen

Om Putin står fast vid beslutet så kommer allt spannmål ämnat för export att stängas in i Ukraina.

– Då höjs matpriserna internationellt, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

Det kan ha fatala konsekvenser – framförallt för fattigare delar av världen.

– Spannmålsavtalet har underlättat för många länder som lider av svält. Exempelvis Afrikas Horn, och länder som Jemen. Om Ryssland lämnar så kommer dessa regioner att lida ännu mer, säger Utrikeshandelsminister Johan Forssell och tillägger:

– Svältkatastrofer runtom i världen blir då ännu värre.

Johan Forsell.

Så påverkas Sverige

Alla störningar som gör att man inte kan handla som tidigare, gör att spannmålspriserna stiger.

Svenska matpriser påverkas alltså också av oron på världsmarknaden.

– Om det det här står sig blir det oro på marknaden. Då höjs svenska matpriser, säger Lars-Erik Lundkvist på LRF.

Men finns ett sätt att motverka prisökningen.

– Prishöjningen kan nämligen neutraliseras om man hittar andra vägar och sätt för Ukraina att transportera på – som lastbils- och tågexport, säger Lars-Erik Lundkvist.

Ukraina har dock testat att skeppa spannmål på alternativa sätt – norrut – tidigare. Det ledde till stora konsekvenser för Polen och Ungern och EU:S spannmålspriser påverkades.

Ett fartyg med spannmål ligger i Odessas hamn, där fartygen fram till i dag kunnat färdas, tack vare avtalet.

Prisökning (?)

Hur höga matpriserna blir är svårt att säga.

LRF:s näringspolitiska expert Lars-Erik Lundkvist tror inte att ökningen blir så kraftig som 2022 – när Ryssland först invaderade Ukraina– utan att det blir en förhållandevis mindre prisförändring.

– Det beror på att skörden runtom i Europa är bättre än förväntad, säger han.

Trots att skörden i Sverige är 20% lägre än normalt så har det inte så stor inverkan på Sverige som det skulle haft innan kriget, eftersom konsumptionen minskat.

I nuläget ligger den Svenska spannmålskonsumtionen på 4,3 miljoner ton.
Således räcker det som som producerats i år – 4,6 miljoner ton spannmål– till, utan att priserna stiget till skyarna.

– För den kund som kan tänka sig europeiska varor blir priserna förmodligen inte så mycket högre. Vill man bara ha svenskt spannmål kanske man behöver betala lite mer, säger Lars-Erik Lunkvist och tillägger:

– Vi får avvakta hur den svenska skörden kommer att se ut under resten av året. Och de närmsta veckorna kommer att visa hur priserna utvecklas vidare. Förhandlingarnas slutresultat förmodas vara klart om några dagar. Prisökningen beror som sagt på förhandlingarnas utgång, säger Lars-Erik Lundkvist.

Beskedet lämnades av Kremls talesperson Dmitrij Peskov under ett videosamtal med reportrar. Peskov tillade att Ryssland återgår till avtalet när landets krav har uppfyllts.

”När den del av Svartahavsavtalet som relateras till Ryssland genomförs kommer Ryssland omedelbart att återgå till att implementera avtalet”, sade Peskov.

Ryssland har länge hotat att dra sig ur avtalet, då man hävdar att de egna kraven på förbättrad export av spannmål och konstgödsel inte har uppfyllts. Dessutom menar man att fattiga länder inte har fått tillräckligt med spannmål.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallar Rysslands beslut för ”cyniskt”.

”Jag fördömer starkt Rysslands cyniska agerande att avsluta spannmålsavtalet, trots FN:s och Turkiets försök” skriver hon på Twitter.

Vidare skriver hon att EU jobbar för att säkra mattillgången för världens fattiga länder.

Rysslands president Vladimir Putin.

”Ett förhandlingsspel”

Lantbrukarnas Riksförbunds näringspolitiske expert, Lars-Erik Lundkvist menar att Putins manöver kan vara del av ett förhandlingsspel. Han tror att Ryssland har ett ess i ärmen:

– Ryssland vill förhandla in gödselexport i avtalet för att kunna exportera sitt egna gödsel och på så sätt motverka de sanktioner och exportrestriktioner som landet konfronteras med från olika håll, säger han.

Ukraina har inte varit intresserade av att få in gödningsmedel i avtalet.

Utrikeshandels- och biståndsminister Johan Forssell ser ingen anledning för Ryssland att dra sig ut avtalet.

– Ryssarna har inget att vinna på det här, säger han.

Osäkert hur det fortsätter

Det är i nuläget svårt att säga exakt vad som väntar Sverige och världen.

– Svårt att säga och spekulera. Det Ryssland för, är del av sommaroffensiven. Vi hoppas att Ryssland ska återansluta sig till avtalet och att de lämnar Ukraina, säger han och tillägger:

– Vi behöver ha is i magen. Nu måste vi värdera och analysera situationen.

Lantbrukarnas Riksförbund håller med om detta:

– Ryssarna skaffar sig inga vänner med detta. Men vi får se om det är det slutgiltiga beslutet. Det kan vara så att de med gott mod drar sig ur, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas Riksförbund.

Vidare skriver hon att EU jobbar för att säkra mattillgången för världens fattiga länder.