USA: Iran hjälper Ryssland bygga drönarfabrik

Publicerad 2023-06-14

Iran förser Ryssland med material för att bygga en drönarfabrik utanför Moskva, enligt amerikanska underrättelseuppgifter.

Syftet är att förse Ryssland med ett stabilt flöde av drönare.

Fabriken kommer troligtvis vara verksam tidigt nästa år, enligt Vita husets talesperson John Kirby.

USA uppger att Iran hjälper Ryssland att bygga en drönarfabrik öster om Moskva, rapporterar AP.

”Det här är ett fullskaligt försvarspartnerskap som är skadligt för Ukraina, Irans grannar och internationella samfundet”, sa talesperson John Kirby.

Vita huset har tagit del av satellitbilder tagna av Maxar Technologies. Bilderna som är tagna i april visar anläggningen för drönarfabriken utanför Moskva.

Syftet med fabriken är att försäkra ett stabilt flöde av drönare i kriget mot Ukraina. Enligt talesperson John Kirby tror man att fabriken kommer att träda i kraft tidigt nästa år.

Uppgifterna släpps till allmänheten för att avslöja och hindra den ”fullskaliga försvarsalliansen”.

”Vi kommer att fortsätta med alla medel vi har för att avslöja och hindra liknande aktiviteter. Och vi är beredda att göra mer”, sa talesperson John Kirby.

Ska ha fortsatt att skicka drönare till Ryssland

Iran har tidigare sagt att de försett Ryssland med drönare innan krigsutbrottet, men inte sen kriget inleddes.

Men enligt John Kirby har amerikanska underrättelseuppgifter fastslagit att Iran fortsatt att leverera iranska drönare till Ryssland sedan krigets inledning.

En karta släppt under fredagen visar hur vapentransporten går från Iran till Ryssland, rapporterar CNN. De fraktas över Kaspiska havet till Amirabad i Iran och vidare till Makhackala i Ryssland för att sedan användas sen i kriget.

Förödelse i Kiev efter en drönarattack förra året. Iran hävdar att landet inte försett Ryssland med drönare sedan invasionen inleddes, något som inte stämmer enligt amerikansk underrättelsetjänst.

Följ ämnen i artikeln