AI tar över Hugos jobb: Tror inte de klarar det

Publicerad 2023-09-22

Hugo Borg, 23, och ett tjugotal av hans kollegor har sagts upp från spelföretaget Mindark.

Istället ska AI-robotar utföra deras jobb.

– Beskedet kom som en chock för väldigt många, säger han till Aftonbladet.

De anställda på Mindark i Göteborg fick beskedet redan i maj. I slutet av augusti gick 25 personer – cirka hälften av de anställda – hem från spelföretaget – för att inte komma tillbaka igen.

– Beskedet kom som en chock för väldigt många. Det är självklart att det känns. Många har jobbat länge, så det blir en omställning och det är väldigt tråkigt, säger Hugo Borg som först intervjuades i tidningen Kollega.

Hugo Borg har drömt om att jobba med spelutveckling sedan han gick på högstadiet.

Bland dem som sagts upp finns framförallt världsbyggare och grafiker.

Oron över att AI inom en snar framtid kommer att ta våra jobb är något som diskuterats länge. Och nu verkar det alltså ha blivit verklighet för de anställda på Mindark.

”Kanske vet mycket mer”

Hugo fick höra från en facklig företrädare att deras fall var det första han känner till där anställda sägs upp för att AI tagit över deras arbetsuppgifter.

Bland de uppsagda på Mindark är bandesigners och grafiker. Men att företaget tänker sig att AI ska ta över deras jobb i dagsläget har han svårt att förstå.

– Jag tror inte att AI kommer att kunna göra vårt jobb. Inte än i alla fall. Men de kanske vet mycket mer än jag, säger Hugo Borg.

Mindark specialiserar sig på onlinespel där flera tusen kan spela samtidigt. Bland annat ligger man bakom rymdspelet Entropia, som Hugo Borg varit med i att ta fram.

Henrik Nel, vd på Mindark, förklarar företagets beslut i ett mejlsvar. Han skriver att beslutet är en del av bolagets framtidsstrategi där AI är en central del.

”Som bolag strävar vi mot effektivisering och även om det varit ett tufft beslut att säga upp medarbetare är detta vår strategi att dra nytta av och anpassa oss till den exponentiella utvecklingen av AI som sker just nu”, skriver han i mejlet.

AI:n ska inte göra de uppsagda medarbetarnas jobb, men hjälpa de kvarvarande att jobba mer effektivt, förklarar han.

Mindarks vd skriver i ett mejl att beslutet är en del av bolagets framtidsstrategi där AI är en central del.

Inte avskräckt

Nel menar att det är svårt att sia om den fortsatta utvecklingen för branschen och Mindark.

”Vad framtidens utveckling av denna omvälvande teknik kommer att innebära är svårt att sia om men naturligtvis följer vi utvecklingen noga och söker även samarbeten för att driva utvecklingen och forskningen vidare inom områden som gagnar vår verksamhet”, skriver han.

Hugo Borg har drömt om att jobba med spelutveckling sedan han gick på högstadiet. I ett och ett halvt år har han varit anställd på Mindark.

Att han redan nu, i början av sin karriär, sägs upp är tråkigt. Men han försöker se det positivt och som en chans att göra något nytt. Nu jobbar han som frilansande speldesigner.

Den snabba AI-utvecklingen har inte avskräckt honom – inte än i alla fall. Han tänker fortsätta i spelindustrin, trots att branschen är i ett tufft läge med flera varsel på senare tid.

Kan ta över allt

Samtidigt känner han, som många andra, en oro för vad den snabba utvecklingen kan innebära.

– Ja det är klart, det har blommat upp så mycket med Chat GPT och AI nu. Men att människor förlorar jobb och att det ska ersätta alla jobb vore världsförödande.

Om hans bransch går mot ett värsta-scenario där AI med tiden tar över allt fler arbetsuppgifter har han en plan B.

– Jag vill fortfarande jobba med något kreativt. Det känns inte som att AI skulle kunna ta över allt det. Men jag hade nog fortsatt som snickare som jag jobbat med tidigare, det är ändå ett skapande, säger Hugo.

Följ ämnen i artikeln