Tio fackförbund: Så påverkar AI våra jobb

Publicerad 2023-09-24

Nästan hälften av de anställda på spelföretaget Mindark sparkas – och ersätts av AI-robotar.

Är det framtiden för fler branscher?

Aftonbladet har ställt frågan till de tio största fackförbunden.

I slutet av augusti blev 25 personer – nästan hälften av de anställda – på spelföretaget Mindark i Göteborg uppsagda.

Deras jobb som designers och grafiker ska framöver skötas av AI-robotar.

Det hela är en effektiviseringsåtgärd, enligt vd:n Henrik Nel.

För Hugo Borg och hans kollegor som sagts upp kom beslutet som en chock, berättar 23-åringen för Aftonbladet.

– Jag tror inte att AI kommer att kunna göra vårt jobb. Inte än i alla fall, säger han också.

Att artificiell intelligens förändrar vår verklighet – och våra jobb – är något som diskuteras flitigt.

Hur ser framtiden egentligen ut för Sveriges branscher?

Aftonbladet har ställt frågan till de tio fackförbund som har flest medlemmar.

Ser positivt

Gemensamt för svaren är att fackförbunden ser positivt på teknisk utveckling som kan underlätta och utveckla medlemmarnas arbete. Många lyfter att AI-utvecklingen kan innebära att yrkesroller förändras och kanske förbättras när artificiell intelligens används som hjälpmedel och effektiviserar.

Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på fackförbundet Sveriges Ingenjörer, som samlar drygt 169 000 medlemmar, säger att många företag inom hans bransch arbetat med AI under flera år.

– Vi ser i dagsläget att våra medlemmar är starkt efterfrågade och att nya yrkesroller och ingenjörstyper växer fram, som till exempel ”prompt engineers”, som arbetar med att lära upp AI. Vi tror att de företag som blir AI-rejsets vinnare är de som använder AI för att stärka sina medarbetare, inte för att ersätta dem.

Han tror att efterfrågan på ingenjörer kommer att fortsätta vara stark.

– Men däremot kommer de förmodligen att arbeta med delvis andra saker än idag. Repetitiva och vardagliga arbetsuppgifter kan ersättas med mer avancerade.

Finns farhågor

Men flera fackförbund lyfter också farhågor.

Marie Nilsson, förbundsordförande på IF Metall, som har omkring 300 000 medlemmar, säger att AI kan innebära stora möjligheter för industrin. Men också risker om tekniken inte hanteras rätt:

–Det kan underlätta tungt och monotont arbete, förbättra planering av verksamheter och bidra till färre arbetsskador. Men det är viktigt att utvecklingen sker på människans villkor och att människor alltid ska vara inblandade när digital teknik tas till hjälp för att fatta beslut som påverkar arbetet.

Hon tror att de flesta yrkena inom IF Metalls bransch kan påverkas, men i varierande grad.

– Vissa kan försvinna, medan andra tillkommer. Det är väldigt viktigt att våra medlemmar ges rätt kompetensutveckling och möjligheter till omställning för att möta förändringen.

Robotar kan ta över

I byggbranschen, där fackförbundet Byggnads representerar cirka 100 000 medlemmar, är AI-utvecklingen en ny sak, beskriver Gabriel Dahlander, som är pressansvarig.

– AI och digitalisering är ännu i sin linda i byggbranschen. Vi ser bland annat stora möjligheter att använda AI för exempelvis säkrare arbetsmiljö. Idag görs det tester med bland annat AI-styrda varselkläder och algoritmer som hjälper ställningsbyggare att bygga säkra byggställningar. Även hållbarhetsarbetet är generellt eftersatt i byggbranschen och där kan AI och digitalisering ha stor potential.

Vilka yrkesroller kan vara hotade?

– På kort sikt lär digitaliseringen främst påverka tjänstemännen inom exempelvis projektering. På längre sikt kan robotar ta över vissa fysiska arbetsuppgifter. Men det är svårt att säga att vissa specifika yrkesroller försvinner. Vi ser det inte som att yrken är hotade utan snarare handlar det om att utveckla arbetstagarnas kompetenser i takt med digitaliseringen.

Arkivbild.

Styra om kompetens

Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef på fackförbundet Vision, som företräder över 207 000 tjänstemän inom framförallt kommun och region, tror att AI-utvecklingen kommer att få stor inverkan på Visions medlemmar. Han lyfter exempelvis medicinska sekreterare och trafikplanerare, som ofta har administrativa uppgifter.

– Vi tror att AI kommer att innebära en stor möjlighet att förenkla vissa typer av arbetsuppgifter genom att automatisera dem. Men det kommer inte att göra att medarbetarnas funktion försvinner helt. Det kommer att finnas utrymme att hantera andra frågor istället när vissa arbetsuppgifter frigörs.

Han säger att det inte går att utesluta att fler arbetsgivare gör som Mindark gjort – och ersätter anställda med AI-robotar.

– Men vi vet, tillsammans med våra stora motparter, som Sveriges kommuner och regioner (SKR) att det finns ett stort underskott av arbetskraft i välfärdssektorn. Vi tror också på att det system som vi som parter har byggt upp nu, där vi har kommit överens med regeringen om bland annat omställningsstöd, gör att man kan styra om kompetensen från arbetsuppgifter som kanske då blir obsoleta.

Kan upplevas oroväckande

Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia, ett fackförbund med 135 000 medlemmar som samlar bland annat ekonomer, jurister, samhällsvetare, och kommunikatörer, är inne på samma spår.

– Den som i dag har enkla och automatiserbara arbetsuppgifter kommer i större utsträckning att påverkas och kan förstås uppleva AI-intåget som oroväckande.

En del verksamhet kommer sannolikt att fasas ut, konstaterar han. Men det handlar troligtvis snarare om arbetsuppgifter än arbetstillfällen.

– För våra medlemmar handlar det snarare om att innehållet i deras arbete kommer att förändras. Som individ gäller det då att framtidssäkra sin kompetens och fundera på vad man kan utveckla parallellt med att AI tar över många av våra enklare arbetsuppgifter.

Så svarar fackförbunden

1. Hur kommer AI att påverka jobben i er bransch?

2. Vilka yrkesroller kan vara hotade?

Unionen är ett fackförbund för alla tjänstemän i det privata arbetslivet. Det är det största fackförbundet i Sverige sett till antal medlemmar: 690 000 stycken.

Martin Linder är förbundsordförande på Unionen:

1. – Som fackförbund kommer vi att behöva säkerställa och driva på för att våra medlemmar har tillgång till den utbildning och de resurser som krävs för att hänga med i utvecklingen på arbetsmarknaden, och det inkluderar kompetensutveckling inom AI-området. Ett exempel på det är omställningsstudiestödet, en historisk reform som ska ge anställda ökad rörlighet på arbetsmarknaden.

– Vårt fokus är också att få till samverkan med arbetsgivare och andra intressenter för att säkerställa en rättvis och hållbar arbetsmiljö där våra medlemmar kan dra nytta av de möjligheter som AI erbjuder samtidigt som deras rättigheter och välbefinnande skyddas.

2. – Unionen har medlemmar i en rad olika branscher och många yrkesroller och många av våra medlemmars jobb kommer helt klart att påverkas av AI.

Martin Linder, förbundsordförande Unionen.

Kommunal organiserar medarbetare vars arbetsgivare finns inom kommuner, landsting och privat sektor och har 500 000 medlemmar.

Anna Spånt Enbuske är utredare på välfärdspolitiska enheten:

1. – Kommunal finns i väldigt många olika branscher och ofta i ett ekosystem, ett jobb påverkas av väldigt många andra jobbs innehåll. När AI påverkar andra jobb i större utsträckning så kommer det även att påverka oss. AI är ju en teknik, så det handlar om vad vi ska använda den till, och vilket problem den ska lösa. Exempelvis skulle AI kunna användas som stöd vid bedömning av röntgenbilder, men det är inte en robot eller dator som gör själva gipsningen av en bruten arm, det gör en specialistundersköterska. En viktig fråga är hur AI kan bidra till mindre stress, bättre arbetsmiljö och stöd, där behöver medarbetarna vara delaktiga i utvecklingsarbetet.

2. – De flesta av våra yrkesroller är svåra att ersätta med teknik, eftersom det handlar om mänskliga relationer. Det är antagligen inte något vi vill ersätta med teknik.

Anna Spånt Enbuske, utredare på Kommunal.

IF Metall samlar 300 000 medlemmar som arbetar inom industrin.

Marie Nilsson är förbundsordförande:

1. – AI innebär stora möjligheter för industrin, men kan även innebära risker om det inte hanteras rätt. Det kan underlätta tungt och monotont arbete, förbättra planering av verksamheter och bidra till färre arbetsskador. Men det är viktigt att utvecklingen sker på människans villkor och att människor alltid ska vara inblandande när digital teknik tas till hjälp för att fatta beslut som påverkar arbetet.

2. – De flesta yrkena kan komma att påverkas i varierande grad. Vissa kan försvinna, medan andra tillkommer. Men det är väldigt viktigt att våra medlemmar ges rätt kompetensutveckling och möjligheter till omställning för att möta förändringen. 

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall.

Sveriges Lärare är ett fackförbund för lärare och studie- och yrkesvägledare, med 300 000 medlemmar.

Åsa Fahlén är förbundsordförande:

1. – Framtiden går inte att förutspå, men historien talar för att mänskligheten tycker att det finns något värdefullt i det riktiga mötet mellan lärare och elever. Det talar för att förskola och skola med stor sannolikhet kommer fortsätta vara förskola och skola som vi känner dem idag och som vi har känt dem i hundratals år.

2. – Det är svårt att se att någon yrkesgrupp som vi organiserar skulle vara hotad. För alla yrkesgrupper i vårt förbund är det mänskliga mötet helt centralt för verksamhetens mål och uppdrag, varför det är svårt att se hur AI skulle kunna ersätta det.

Åsa Fahlén, förbundsordförande Sveriges Lärare.

Sveriges ingenjörer är ett fackförbund för högskoleutbildade ingenjörer inom både privat och offentlig sektor med drygt 169 000 medlemmar.

Johan Kreicbergs är samhällspolitisk chef:

1. – Många av de företag där våra medlemmar arbetar har jobbat med AI under flera års tid. Vi ser i dagsläget att våra medlemmar är starkt efterfrågade och att nya yrkesroller och ingenjörstyper växer fram, som till exempel ”prompt engineers” som arbetar med att lära upp AI. Vi tror att de företag som blir AI-rejsets vinnare är de som använder AI för att stärka sina medarbetare, inte för att ersätta dem. Att säga upp kvalificerade medarbetare och ersätta dem med robotar är mera desperat än smart.

2. – Vi tror att det fortsatt kommer att finnas en stark efterfrågan på ingenjörer, men däremot kommer de förmodligen att arbeta med delvis andra saker än idag. Repetitiva och vardagliga arbetsuppgifter kan ersättas med mer avancerade.

Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef, Sveriges Ingenjörer

Handelsanställdas förbund (Handels) samlar anställda inom handeln. Förbundets cirka 155 000 medlemmar finns i exempelvis butiker och på lager.

Daniel Söderberg Talebi är utbildnings- och arbetsmarknadspolitisk ombudsman:

1. Artificiell intelligens och även olika former av högteknologiska system och automation gör inte att jobb helt försvinner. Däremot ser vi att det blir ett hjälpmedel och en del av yrken. Där ser vi en jätteutmaning i att man måste ge alla möjlighet att hänga med. Då krävs verkligen satsningar på kompetensutveckling, för att alla ska få ta del av utvecklingen. Det är viktigt eftersom vi ser att många av våra medlemmar förväntas hantera allt mer kvalificerade saker med de här teknologiska systemen. Lagerarbetare arbetar med robotar och butiksanställda tar hjälp av AI och andra system, exempelvis.

2. Det är fel ingång att se det som att yrkesroller försvinner, jobben hotas inte. Vi ser istället en utveckling där AI blir en del av jobben, snarare än att jobben försvinner.

Daniel Söderberg Talebi, utbildnings- och arbetsmarknadspolitisk ombudsman på Handels

Fackförbundet Visions medlemmar arbetar inom kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Förbundet har 207 000 medlemmar.

Oskar Pettersson är biträdande förhandlingschef:

1. – Vi tror att AI kommer att innebära en stor möjlighet att förenkla vissa typer av arbetsuppgifter genom att automatisera dem. Men det kommer inte att göra att medarbetarnas funktion försvinner helt. Det kommer att finnas utrymme att hantera andra frågor istället för de som vars arbetsuppgifter delvis frigörs.

2. – Hotade vet jag inte, men jag tror att delar av arbetsuppgifter säkerligen delvis kan försvinna. Vi ser redan idag inom exempelvis socialtjänsten att man har testat AI vid förberedelse för en del beslut, exempelvis vad gäller olika typer av stöd. Det finns många typer av beslutsprocesser också där en AI skulle kunna göra den initiala bedömningen, som en handläggare därefter dubbelkollar. Men det är viktigt att man inte glömmer bort att det här har stor inverkan på de arbetsuppgifter som finns kvar. Det här är definitivt en fråga där arbetsgivarna måste involvera arbetstagarna.

Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef  Vision.

Akavia samlar 135 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer.

Patrik Nilsson är samhällspolitisk chef:

1. – Vad vi vet med säkerhet är att alla våra medlemmar kommer att påverkas av AI-utvecklingen, om än i olika utsträckning och olika takt. Med tanke på att många av våra medlemmar är chefer och ledare kommer de också ha stor påverkan på hur AI-utvecklingen i deras verksamheter ser ut. 

– Generativ AI kommer att påverka hela kedjan av komplext informations-, analys-, och kunskapsarbete, från insamling av information till distribution av innehåll och interaktion med kollegor, kunder, medborgare och andra aktörer. Det kommer att påverka individuella arbetssätt, men också arbetsgrupper och organisatoriska processer såväl som interaktionen med omvärlden. 

2. – Den som i dag har enkla och automatiserbara arbetsuppgifter kommer i större utsträckning att påverkas och kan förstås uppleva AI-intåget som oroväckande. En del verksamhet kommer sannolikt att fasas ut, men vi tror att det är viktigt att skilja på arbetsuppgifter och arbetstillfällen. För våra medlemmar handlar det snarare om att innehållet i deras arbete kommer att förändras. Som individ gäller det då att framtidssäkra sin kompetens och fundera på vad man kan utveckla parallellt med att AI tar över många av våra enklare arbetsuppgifter.

Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia

Seko är ett fackförbund som organiserar 110 000 medlemmar inom nio branscher, bland annat energi, försvar, post, tele och vård.

Jonas Pettersson är planerings- och kommunikationschef:

1. – Det är väldigt svårbedömt för närvarande. Än så länge har vi inte sett någon dramatisk utveckling.

2. – Det är också svårt att bedöma just nu. Men det är klart att branscher som Spårtrafikområdet är ett område där det skulle kunna påverka. Vi har ju många branscher, men det är svårt att bedöma i nuläget.

Jonas Pettersson, planerings- och kommunikationschef på Seko.

Byggnads är fackföreningen för alla byggnadsarbetare. Över 100 000 personer är medlemmar.

Gabriel Dahlander är pressansvarig:

1. – AI och digitalisering är ännu i sin linda i byggbranschen. Vi ser bland annat stora möjligheter att använda AI för bland annat säkrare arbetsmiljö. Idag görs det tester med bland annat AI-styrda varselkläder och algoritmer som hjälper ställningsbyggare att bygga säkra byggställningar. Även hållbarhetsarbetet är generellt eftersatt i byggbranschen och där kan AI och digitalisering ha stor potential.

2. – På kort sikt lär digitaliseringen främst påverka tjänstemännen inom exempelvis projektering. På längre sikt kan robotar ta över vissa fysiska arbetsuppgifter. Men det är svårt att säga att vissa specifika yrkesroller försvinner. Vi ser det inte som att yrken är hotade utan snarare handlar det om att utveckla arbetstagarnas kompetenser i takt med digitaliseringen. Det viktiga är att människor har möjlighet att ställa om och ta de nya arbeten som skapas.

Gabriel Dahlander, pressansvarig, Byggnads.