Turkiska ilskan mot Sverige: ”Terrorister får göra vad de vill”

Uppdaterad 2023-01-18 | Publicerad 2023-01-17

Beslutet att inte inleda förundersökning kring Erdogan-dockan har väckt ont blod i Turkiet.

Turkiets försvarsminister kallar aktionen ”vidrig”, utrikesministern det svenska beslutet för ”absurt” – samtidigt som en talesman för Erdogans parti går ännu längre.

– Sverige har blivit en propagandacentral för terrorister, säger Ömer Celik, enligt turkiska AA.

Det krävdes ingen lång betänketid för kammaråklagare Lucas Eriksson innan han fattade beslutet att inte inleda en förundersökning om tilltaget att hissa en docka föreställande Turkiets president Erdogan.

Nu har svar på det svenska beskedet kommit från det turkiska maktskiktet. Och glada är man inte.  

– Det är omöjligt att vara tyst kring det här. Vi följer utvecklingen noga, säger den turkiske försvarsministern Hulusi Akar, enligt nyhetsbyrån AA.

Hot mot presidenten

Försvarsministern mötte pressen under ett möte i Prag under tisdagen, och enligt honom har Sverige och Finland ännu inte uppfyllt överenskommelsen länderna emellan som träffades i Madrid i juni.

– Vi förväntar oss att konkreta steg för att stoppa stödet till terrorgrupper och häva exportförbud.

Enligt turkiska medier uppfattar man i landet hissandet av Erdogan-dockan som ett direkt hot mot landets president.

Erdogan-dockan utanför Stadshuset.

Ännu hårdare i sin kritik är Ömer Celik, talesperson för president Erdogans Rättvise- och utvecklingspart, AKP.

– Återigen, tystanden från dem som säger sig stå för demokrati, pluralism och frihet är i skenet av det avskyvärda terrordådet inget annat ett stöd för terrorismen, säger Ömer Celik.

Han fortsätter med att kalla Sverige för ett propagandacentral för terrorister, efter att svenska åklagare valt att inte inleda förundersökning och menar att aktionen ”inte har något att göra med yttrandefrihet”.

– En terrorgrupp kan göra vad den vill i Sverige, den kan hota statsöverhuvuden i andra länder, säger Ömer Celik.

”Regeringen måste agera”

Han varnade också för att den tvetydiga hållningen från svenska politiker och rättsväsendet mot terrorism och kontraterrorism är ett hot mot svenska intressen.

Recep Tayyip Erdogan.

– Under våra förhandlingar i Turkiet uppgav de att de skulle noggrant och seriöst se se över terrorlagarna och göra dem starkare. Oaktat att de tagit några steg, så förblir läget detsamma.

Även den turkiska utrikesministern Mevlut Cavusoglu har sågat den svenska hanteringen av ärendet. Vid en pressträff under tisdagen sa utrikesministern att Erdogan-dockan var en rasistisk attack och ett hatbrott, och att Sverige inte ska försöka lura Turkiet genom att kalla det yttrandefrihet.

Under måndagen, innan Aftonbladet kunde berätta att förundersökning inte inleddes, hade Turkiets justitieminister Bekir Bozdag hotat Sverige att vidta kraftiga åtgärder mot dockaktionen om landets skulle ratificera en svensk Natoansökan.

– Den svenska regeringen måste göra vad som krävs för att de som deltog i aktionen grips. Sverige kan inte få ett godkänannde av Turkiet innan man uppfyller sina löften, sa justitieministern enligt CNN Türk.

Tobias Billström och Ulf Kristersson.

Följ ämnen i artikeln