Efter succésiffrorna – så festade SD i natt

Publicerad 2022-09-12

Vilt firande utbröt när Sverigedemokraterna blev Sveriges näst största parti.

Partitoppen Tobias Andersson fångades på film när han festade med vänner.

– Hur jag kunde klunka vinet så snabbt? Det är en talang, säger han till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna går mot ett succéval med över 20,5 procent av rösterna.

När resultatet presenterades utbröt feststämning på partiets valvaka på Elite Hotell Marina Tower i Nacka där ett segertåg vandrade runt i lokalen till tonerna av Thomas Ledins ”Vi är på gång”.

Jimmie Åkesson firar under valvakan med flickvännen Matilda Kärnerup.

Jimmie Åkesson kysste flickvännen Matilda Kärnerup och skålade i champagne med partimedlemmarna innan han avbröts av Aftonbladets reporter Staffan Lindberg.

– Vi är just nu Sveriges näst största parti, sa Åkesson och fortsatte:

– Hur det känns? Helt fantastiskt!

SD-flaggorna vajade överallt i lokalen och festandet pågick framåt halv två, natten mot måndag innan valvakedeltagarna sökte sig ut från den syrefattiga festlokalen.

Klippet raderades

Därefter fortsatte firandet för delar av medlemsskaran.

Partitoppen Tobias Andersson fångades på film när han festade med vänner.

Partitoppen Tobias Andersson fångades på film när han festade med vänner.

– Vi var många som var glada när det preliminära resultatet kom. Men i takt med att vi också tycks ha majoritet i kammaren för ett maktskifte blev det ännu fler skäl att fira, säger han.

Hur firade ni?

– Det var stor variation på firandet. Jag har en vän vars båt vi var ute i. Jag dansar inte så mycket själv, men de som är duktiga gjorde det, säger han.

På ett klipp på Instagram syns hur sällskapet häller rosévin i varandras munnar. Klippet har därefter tagits bort från Instagramkontot.

– Hur jag kunde klunka vinet så snabbt? Det är en talang, säger Tobias Andersson.

”Helg-seger”

Även andra SD-profiler uppmärksammades under framgångskvällen.

Rebecka Fallenkvist, programledare på den partibundna tv-kanelen Riks och toppnamn i partiets regionvalslista, väckte starka reaktioner när hon intervjuades av högerextrema Samnytt.

– Alltså, vilken jävla härlig stund alltså. Alltså, helg-seger. Det är en segerhelg för SD, sa en märkbart berusad Fallenkvist.

Likheten mellan ”helg-seger” och det nazistiska slagordet ”Hell seger”, den svenska översättningen av ”sieg heil” är omistlig. I efterhand ångrar också Fallenkvist intervjun.

”Jag var överförfriskad och borde inte tagit en intervju. Jag korrigerade till segerhelg för att det blir rätt grammatisk, vad du läser in i min kommentar får stå för dig”, skriver hon i en kommentar till Nyheter24.