Tonåringar misstänkta för taximordet släpps på fri fot

Publicerad 2023-07-12

Fyra av de fem tonåringar som suttit häktade misstänkta för taximordet i Enköping släpptes på fri fot under onsdagen.

Detta trots att misstankarna mot samtliga kvarstår.

– Det här är stötande och ytterst olyckligt, säger åklagare Moa Blomqvist.

Senare under kvällen omhäktades de två yngsta tonåringarna.

Det var i mars i år som en 26-årig taxichaufför hittades hängd vid ett naturreservat i Enköping.

Fem tonåringar häktades då på sannolika skäl misstänkta för mord. Nu släpps fyra av dem på fri fot, varav tre är bröder och den fjärde en 15-årig flicka.

– Den här mannen har enligt min mening mördats på ett fruktansvärt sätt. Det är stötande att de som är på sannolika skäl misstänkta för mord får gå fria i väntan på åtal, säger åklagare Moa Blomqvist.

”Nu kan de prata ihop sig”

Moa Blomqvist, åklagare i Uppsala.

Onsdagens häktningsförhandling kom efter att de misstänkta suttit frihetsberövade i tre månader – vilket är tidsgränsen för brottsmisstänkta under 18 år.

Därav släpptes fyra av de misstänkta, som är mellan 15 och 17 år, medan en 18-årig man omhäktades.

– Det är olyckligt att de släpps enbart på grund av sin ålder. Nu har de möjlighet att prata ihop sig om vad det är som har hänt och det kommer göra det otroligt svårt för oss att utreda mordet, säger Moa Blomqvist.

Moa Blomqvist vill inte kommentera ungdomarnas tidigare relation till den mördade mannen – men uppger att man har en ”bestämt uppfattning om vad som hänt och varför”.

– Vi tror att det finns flera anledningar som samverkat till att mannen mördats, men jag kan inte gå in närmre på möjlig motiv.

När tror du att åtal kommer att kunna väckas?

– Vi är i ett helt nytt läge efter att de här fyra personerna släppts. Det innebär att jag inte längre kan svara på frågan om när ett åtal skulle kunna väckas.

Taxichauffören hittades död i närheten av Hjälstavikens naturreservat i Enköpings kommun.

Familjen: Otroligt missnöjda

Familjen till den mördade mannen uppger via målsägandebiträdet Ebru Tok att de är mycket missnöjda med tingsrätten beslut.

”Familjen är otroligt missnöjda över att flera av de misstänkta redan befinner sig på fri fot trots att misstankarna kvarstår. De begravde sonen igår och idag fick de besked om att häktningarna upphört”, skriver Ebru Tok i ett mejl till Aftonbladet och fortsätter:

”Brottsoffrets far menar att besluten är att likställa med skandal och uppger att de misstänktas unga ålder inte förändrar den omständigheten att deras son berövats livet”.

Omhäktades samma kväll

Senare under onsdagskvällen tog hovrätten beslut om att åter häkta de två yngsta av de fyra tonåringarna som släpptes.

– Jag är tacksam över att två är häktade. De underlättar förstås för förundersökningen. Det är två personer som inte kan prata ihop sig, säger åklagare Moa Blomqvist till P4 Uppland.

Följ ämnen i artikeln