Försvaret: ”Regelbundna besök av drönare vid övningar”

Publicerad 2022-09-28

I Norge varnar man för ökad drönaraktivitet vid oljeplattformar.

Även i Sverige ses drönare allt oftare – både vid militära skyddsobjekt och i allmänhet.

– Ofta när vi har övningar så dyker de upp, säger överstelöjtnant Ulf Lepp, ansvarig för Sveriges drönarförsvar.

Runt 2015 började Försvarsmakten lägga märke till att drönare, eller UAV:er på militäriska (Unmanned aerial vehicle), började bli en allt vanligare syn vid militära skyddsobjekt. Sedan dess har antalet mångdubblats och blivit ett större och växande problem att hantera.

– Det som är mest problematiskt är att det inte finns någon igenkänningssignal på dem, så vi vet inte om det är en privatperson eller en kommersiell drönare. Det kan ju vara någon som bara råkar flyga nära ett skyddsobjekt för att de är bra väder.

I Norge har man höjt säkerheten vid energianläggningar både till land och havs som följd av gasläckorna på Nord Stream 1 och 2 och hänvisar bland annat till ökad drönaraktivitet, enligt olje- och energiministern Terje Aasland.

Överstelöjtnant Ulf Lepp

Ofta vid övningar

I Sverige är arbetet med att effektivisera drönarbekämpningen ständigt pågående.

– Vi är inne i en ganska intensiv period där vi provar en mängd olika system för det och vi står inför omfattande anskaffningar av system som gör att vi kan verka på fler platser, ha längre uthållighet och ha ett betydligt bättre skydd mot okända drönare, säger Ulf Lepp.

Hur ofta drönare upptäcks vid militära skyddsobjekt, och var de är vanligast, vill Ulf Lepp inte svara på.

– Men vi har relativt ofta besök vid skyddsobjekt och kan konstatera att vi ganska regelbundet och ofta under övningar får besök av okända drönare. Om det skett någon förändring under de senaste dagarna kan jag inte svara på.

I fredstid ligger huvudfokus på att störa ut drönarna genom att strypa signalerna mellan drönare och piloten som befinner sig på marken. Men beroende på omständigheterna kan man också bekämpa drönare genom att skjuta ner dem med laser eller med nät.

En halv miljon drönare

Överstelöjtnant Ulf Lepp samordnar Försvarsmaktens arbete med att bygga upp skydd mot drönare och uppger att den stora ökningen bland annat beror på att drönare blir billigare och mer lättillgängliga.

– Transportstyrelsen bedömer att det finns en halv miljon drönare i Sverige. Och det stora flertalet sköter drönarna på ett bra sätt, men det finns ett antal som sköter dem på ett mindre bra sätt. Det kan bero på okunskap, eller något annat, säger Ulf Lepp.

Han fortsätter:

– Det blir problematiskt när de uppträder runt våra skyddsobjekt och det är en utmaning för Försvarsmakten. Men det är också därför vi just nu anskaffar system för att bli mer effektiva. Inom bara något år kommer vi ha en helt annan förmåga att upptäcka om verka mot drönare.

När drönaren väl är på marken lämnar försvaret över ärendet till polismyndigheten som i sin tur utreder om något brott har begåtts.

Ulf Lepps uppmaning till allmänheten är att den hugade drönarpiloten bör registrera sig och ta det drönarkort och utbildningen som Transportstyrelsen tillhandahåller.

– Det gör man på nätet och tar bara 1,5 timme och kostar några hundralappar. Problemet är att bara 10–15 procent har tagit de här drönarkorten.

Följ ämnen i artikeln