Fick aldrig ta del av säkerhetsbedömning – så kunde 17-åringen rymma

Så planerades gymmördarens fritagning – dag för dag

Publicerad 2023-06-22

Morddömde 17-åringen Frunze Saghatelyan rymde i samband med ett tandläkarbesök.

Men Kriminalvården fick aldrig reda på SiS-hemmets säkerhetsbedömning av honom.

Det är enligt Kriminalvårdens rapport det som tydligast pekar på att fritagningen kunde ske.

I SiS säkerhetsbedömning hade den morddömde 17-årige Frunze Saghatelyan kategoriserats i säkerhetsnivå 1, alltså en mycket hög.

”Han har en mycket hög hotbild, ankom tillsammans med polis. (..) Av säkerhetsbedömning framgår också tillhörigheten till kriminellt nätverk”.

Men den informationen fick Kriminalvården inte ta del av innan 17-åringen skulle åka till tandläkaren den 13 april. Det visar Kriminalvårdens utredning som Aftonbladet har tagit del av.

Det pekas ut som en av de främsta anledningarna till att Frunze Saghatelyan kunde rymma i samband med tandläkarbesöket.

I den bedömdes Saghatelyan vara rymningsbenägen, någonting som alla klienter är och därför sticker det inte ut, enligt rapporten.

Frunze Saghatelyan hade dömts till sluten ungdomsvård för att ha skjutit ihjäl ordningsvakten och trebarnspappan Fredrik Andersson på Delta gym i centrala Stockholm i mars förra året.

I tingsrätten dömdes Saghatelyan, som var 16 år vid brottet, för mord och påföljden blev sluten ungdomsvård i två år och 11 månader.

Han placerades på SiS-hemmet i Tysslinge utanför Södertälje.

Frunze Saghatelyan.

30 mars

Inne på hemmet började Frunze Saghatelyan två veckor innan besöket klaga på att han hade tandvärk.

Efter att först ha ordinerat ett munsköljmedel bokade SiS-institutionens sjuksköterska i samråd med en chef på enheten ett besök hos en tandläkare åt 17-åringen.

Besöket skulle ske hos Folktandvården i Södertälje.

11 april

Två dagar innan besöket frågade Frunze Saghatelyan en chef på SiS-hemmet när hans tandläkarbesök skulle ske. Han fick då veta den exakta tiden – 13 april klockan 09.45.

”Klienten ville veta detta, förklarade han, då han önskade samordna besöket med sin skolgång”, står det i utredningen.

Det kan också ha bidragit till att fritagningen lyckades.

”En stor del av planeringen har sannolikt gjorts av klienten inifrån SiS- institutionen. Avgörande för att planeringen kunnat ske är att transporten var känd i förväg och att klienten kunnat kommunicera med omvärlden i form av antingen tillgång till läsplatta och/eller telefon (som i båda fallen tillhandahålls av SiS-institutionen)”, står det i utredningen.

13 april

Frunze Saghatelyan åkte till Folktandvården i Södertälje på morgonen och kom fram klockan 09.16. Det här trots att han enligt transportbeställningen var rymningsbenägen.

I transporten beskrivs Saghatelyan pratglad och ”pratar om allt möjligt, som fotboll och politik”.

I Kriminalvårdens utredning står det:

”När de kommer in i Södertälje börjar klienten visa större intresse för omgivningen och särskilt för biltrafiken; bland annat konstaterar han att det finns många Mercedesbilar i staden.”

”Transporten var enligt NN planerad och bemannad enligt rutin: fängsel och midjefängsel samt tre personal. ”

Klockan 09.45 skulle Saghatelyans besök börja – men inleddes tidigare.

Under hela besöket bar han handfängsel. Han behandlades för tandsten men när tandläkaren ville ge honom bedövning för att också laga ett hål reagerade Saghatelyan negativt. Därför avbröts behandlingen.

Klockan 09.45, tiden då Saghatelyan egentligen skulle vara på mottagningen, lämnade han och personalen från Kriminalvården mottagningen.

Totalt gick tre personer med Saghatelyan – en framför och två bakom honom.

Då bromsade en svart bil in kraftigt och parkerade bredvid kriminalvårdsbilen. Ut kom två maskerade personer varav en hade en pistol eller ett pistolliknande föremål och skrek ”släpp honom”, beskriver personalen från Kriminalvården i utredningen.

Den andre personen hade ett silverfärgat batongliknande föremål i handen.

Frunze Saghatelyan sprang iväg mot fritagarna, puttades in i bilens baksäte och kördes snabbt iväg. Ytterligare en bil lämnade platsen kort därefter.

I utredningen står det att personalen agerade så gott de hade kunnat och som förväntades av dem i en mycket svår situation.

Efter fritagningen av Frunze.

21 april

Själva rymningen klassas som en incident av allvarlighetsgraden 3 – mycket allvarlig.

Personal från NTE/Kriminalvården hade tidigare haft samtal med SiS och uppmanat dem att inte beställa transporter till tandläkarmottagningen i Södertälje. Anledningen var säkerhetsläget.

Den 21 april greps Saghatelyan av en slump när polisen gjorde en husrannsakan i ett annat ärende i Strängnäs. Insatsen gällde ett misstänkt narkotikabrott och inleddes strax före klockan 18.

Nästan två timmar senare sågs Saghatelyan föras iväg i handbojor till en polisbil som parkerade på gården.

– Gripandet har gått lugnt till väga. Det var bra att poliserna gjorde en grundkontroll av personerna som var där så att de kunde uppmärksamma att han var där, sa Angelica Israelsson Silver, presstalesperson hos polisen i samband med gripandet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet transporterades Saghatelyan senare av polisens insatsstyrka till häktet. Han frihetsberövades och fördes senare till Kriminalvården.

Kriminalvården har föreslagit två åtgärder i sin utredning – bättre dialog med andra myndigheter kring riskbedömningar och bättre samverkan med polisen kring behovet av poliseskort.

Utredningen föreslår även att NTE, som sköter Kriminalvårdens transporter, rekommenderas att se över det formulär som ligger till grund för transportbeställningar – för att göra det enklare för den som lägger in beställningen att lägga in viktig information.

Men inte långt innan Frunzes fritagning hade ytterligare en fritagning skett.

Då var det gängkriminelle Milad Safi som rymt i samband med ett läkarbesök i Norrköping.

Även den utredningen visade att flera faktorer kan ha underlättat fritagningen.