Efter två fritagningar på kort tid krävs förändring

Två fritagningar av farliga brottslingar på kort tid – och det finns anledning att befara att fler kommer att ske.

Låt oss hoppas att de regler och rutiner som ska ses över förändras på ett någotsånär intelligent sätt.

I samband med ett tandläkarbesök i Södertälje i går återfick Frunze Saghatelyan den frihet han på goda grunder har förverkat.

Hur stor fara den unge mannen utgör för allmänheten finns det olika åsikter om, men detta är en person som har skjutit vilt omkring sig inne på ett gym och mördat en annan människa än den han tänkt döda.

Och som om det inte är nog med denna merit, är Saghatelyan dömd för att ha kastat in en granat i en fastighet.

Detta är med andra ord en yngling som för allas trevnad bör hållas inlåst.

Att någonting har brustit då en figur som den här utan större problem kan fritas råder det ingen tvekan om.

Transporttjänsten fick först i går morse veta att tandläkarbesöket skulle göras, men på något sätt måste det ha läckt ut.

Än vet vi inte vad det var som gick snett, vilket inte hindrar att det redan går att anlägga synpunkter.

Kanske hade denne unge man fri tillgång till mobil på det SIS-hem där han är placerad. I så fall är det en skandal.

 

Han är nyligen dömd för mordet på Delta gym, men har överklagat. Anledningen till att han hålls inlåst är ett LVU-beslut. Och ett sådant går att kombinera med ett kontaktförbud.

Men även om ett sådant fanns och Saghatelyan inte hade egen mobil, så är det på ett SIS-hem inte svårt att trolla fram en annan.

Han var placerad på det låsta akuthemmet Tysslinge, ett av Sveriges säkraste ungdomshem, men det är inga garantier.

Ett ungdomshem är inte lika säkert som ett häkte. Kommunikationsmöjligheterna är av ett helt annat slag.

Regelverket medger att Statens institutionsstyrelse under vissa förutsättningar kan begränsa användningen av mobiltelefoner och internet för ungdomar.

Men det här är regler som är krångliga, svåra att tillämpa och ett beslut får gälla i högst 14 dagar.

Den förra regeringen gav för ett år sedan en utredare i uppdrag att se över om användning av mobiler och internet ska förbjudas eller begränsas på dessa anstalter.

"Det är orimligt att ungdomar som placerats på SiS har kunnat använda mobiltelefoner för att planera fritagningar, köpa narkotika eller utnyttjas sexuellt", skrev dåvarande socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Vilket hon givetvis hade rätt i. Reglerna borde dock redan ha ändrats, inte minst med tanke på att gängmorden med ofta påfallande unga gärningsmän började ta fart för ett årtionde sedan.

 

Men bättre sent än aldrig. Och i september lägger utredaren fram sina förslag.

Ännu en åsikt jag inte upplever som prematur är att Kriminalvården har anledning att se över sina säkerhetsbedömningar.

I det här fallet ansågs det finnas en rymningsrisk. Därför var tre vakter med på tandläkarbesöket i stället för, vilket är det brukliga, två. Dessutom bar den dömde mördaren midjefängsel.

Men någon fara för fritagning bedömdes inte finnas. Poliseskort behövdes därför inte.

Samma bedömning gjordes för övrigt då en annan kvalificerad gangster, dömd till tio års fängelse, fritogs för någon månad sedan i samband med ett sjukhusbesök. Den mannen är ännu på fri fot.

Visst, det sker tusentals liknande transporter utan missöden varje år. Men det här ser inte bra ut.

Verkligheten ser faktiskt annorlunda ut i dag än i går. Saker har hänt. Grov brottslighet har alltid funnits, men hänsynslösheten tycks bara bli större och större och större.

Kriminalvården, vänligen uppdatera era analyser.

I övrigt skyller alla i vanlig ordning på alla andra.

Statsminister Ulf Kristersson fräser åt Kriminalvården. Benjamin Dousa, chef för den borgerliga tankesmedjan Timbro, gläfser på Morgan Johansson. Socialdemokraten Ardalan Shekarabi har missnöjt kallat justitieminister Gunnar Strömmer till justitieutskottet.

Och Strömmer har i sin tur försökt visa handlingskraft genom att deklarera att han på måndag ska träffa Kriminalvårdens generaldirektör.

Få saker är så farliga som en politiker som känner sig pressad. Och värst är det när en justitieminister svettas. Inget är för enfaldigt för att föreslås.

Minns när Thomas Bodström, som hade samma post i Göran Perssons ministär, i början på 2000-talet hade panik i blicken efter ett antal spektakulära rymningar från högsäkerhetsanstalter.

Helt rymningssäkra fängelser föreslogs byggas, frågan var bara om de skulle ligga på botten av Östersjön eller på månen.

Efter en tid kom Bodström dessbättre till sans och nöjde sig med de så kallade Fenix-anstalterna, bunkrar inne i de hårdaste anstalterna.

Vad Strömmer tänker föreslå återstår att se, men jag har varit med för länge för att vara annat än pessimistisk.

Det är ju om inte annat så att det i Tidöavtalet finns en överenskommelse om att kriminalisera rymningar.

Vilket vid en första anblick kan låta som en rimlig förändring, men som dessvärre bara är korkat.

För det första tar mördare inte hänsyn till om det är lagligt eller inte att försvinna.

För det andra brukar den genomsnittlige rymmaren ångra sig efter ett par veckors krökande och sätta sig på bussen tillbaka till anstalten.

För det tredje har Kriminalvården redan ett fungerande bestraffningssystem med indragna permissioner och möjlighet att skjuta upp frigivning.

Det sista det redan hårt belastade rättsväsendet behöver är ytterligare en kriminalisering som får högarna med ärenden att växa ännu mer.

Sverigedemokraten Richard Jomshof har givetvis också fått luft. Vakter ska beväpnas. Vilket säkert låter tufft i vissa öron.

Men det är allt annat än säkert att samhället har någonting att tjäna på en sådan eskalering.

Det är inte minst osäkert om välmåendet hos Kriminalvårdens personal främjas av risken för att hamna i eldstrid.

Jag gör mig inga illusioner om att någon i dessa uppjagade dagar bryr sig om vad jag har att säga, men här kommer några anspråkslösa förslag:

  • Låt läkare och tandläkare besöka anstalten i stället för att transportera farliga personer till dem.
  • Skaffa mindre skrikiga fordon. Det behöver inte stå Kriminalvården med stora bokstäver på dem. Det behöver inte stå någonting alls, om vi ska vara petiga.
  • Renodla en gång för alla polisens uppgifter. Det är befängt att poliser ska släpa på harmlösa fyllon samtidigt som transporter av kvalificerade gangsters sker under ledning av plitar med ingen annan beväpning än pepparsprej.

En sak kan vi vara säkra på. Nya fritagningar kommer att ske. Kanske för att den frihetsberövade behövs för nya uppdrag. Kanske för att han har hamnat i onåd och ska skjutas. Kanske av någon annan anledning.

Man behöver inte vara en populistisk gaphals för att vara av åsikten att förändringar behövs.

Frunze Saghatelyan dömdes nyligen för mordet på Fredrik Andersson på Delta gym i Stockholm i fjol.