Rekordvarmt nyår i Stockholm

Publicerad 2016-12-31

Den som gillar mildväder gör klokt i att hålla sig i söder. I Stockholm är nyårsaftonen rekordvarm.

Raketentusiaster bör dock dra norröver – chansen för klara skyar är störst i Norrland.

Så här blir vädret på årets sista kväll.

Nyårsfirandet har inletts i Nya Zeeland.

Den som vill kyla skumpa i en snödriva lär få leta förgäves i stora delar av Sverige. På de flesta håll avslutas 2016 med barmark och ovanligt höga temperaturer.

I Stockholmsområdet slår årets sista dag värmerekord. Vid klockan 07 på var temperaturen 9,7 grader. Inte sedan mätningarna inleddes år 1859 har nyårsaftonen varit så varm.

– Den högsta temperaturen som uppmätts tidigare var 8,4 grader, så denna dag slår det med 1,3 grader, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca, i en intervju med Aftonbladet TV.

Klart i Norrland

Annars är det ingen större väderdramatik i landets södra delar. I både Götaland och Svealand är det molnen som dominerar.

– Det kan bli regn på sina håll, och temperaturen ligger mellan sex och tio grader, säger Erik Rindeskär.

Den som är sugen på att se fyrverkerier gör klokt i att dra norröver. Det är i Norrland som chanserna för en klar nyårshimmel är störst.

– I Norrland kommer det att vara klart på ganska många håll. Men även där finns det risk för moln på en del platser.

Bland de orter där chanserna för klara skyar är goda finns Sundsvall, Umeå och Östersund.

Varnar för hård vind

Under det fyrverkerivänliga himlavalvet i norr kommer det dock att blåsa ordentligt.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar i Västernorrland, Västerbotten, Jämtland och Lapplandsfjällen.

2017 inleds med en köldknäpp. Med början på nyårsdagen drar en kallfront ner över hela landet. I Norrbotten kan det på sina håll bli 20–30 minusgrader.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Följ ämnen i artikeln