Fridolin om könsuppdelad skolidrott: Inte acceptabelt

Uppdaterad 2016-08-29 | Publicerad 2016-08-28

Skolinspektionen gav Al-Azharskolan i Stockholm tummen upp för könsuppdelad skolidrott.

Nu säger Gustav Fridolin (MP) att beslutet inte är acceptabelt.

– Alla har ansvar att bygga trygghet mellan tjejer och killar, då kan man inte separera eleverna i ett helt ämne från förskoleklass till nionde klass, säger utbildningsministern.

Lärarförbundets tidning Mivida rapporterade i veckan att Al-Azharskolan i Stockholm fått grönt ljus på att hålla killar och tjejer åtskilda vid skolidrott. Enligt tidningen är det en del av friskolans muslimska profil att ha könsuppdelad idrottsundervisning.

Skolan anmäldes till Skolinspektionen som då beslutade att Al-Azharskolan kunde fortsätta med könsuppdelad idrott då det inte finns något som pekar på att undervisningen i ämnet inte är lika för de olika könen. Skolinspektionen påpekade också att bedömningen gäller i det aktuella fallet.

M: Negativ utveckling

Beslutet har väckt kritik och Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall anser att det inte finns något stöd i skolans styrdokument för Skolinspektionens beslut.

– Jag reagerar starkt på det här beslutet, det är inte så vi ska ha det i ett öppet och tolerant land som Sverige. Vi är ett av de mest jämlika länderna i världen och det ska vi fortsätta utveckla och det här är att vända den utvecklingen, säger hon.

– Regeringen måste sätta ner foten och jag kräver att Gustav Fridolin som utbildningsminister nu vidtar åtgärder.

Fridolin beredd att agera

Utbildningsminister Gustav Fridolin säger till Aftonbladet att han är beredd att agera och att han tycker att det var ”förvånande” att Skolinspektionen gav grönt ljus för könsuppdelad skolidrott.

–  Vi är väldigt tydliga i våra läroplaner och styrdokument om arbetet med jämställdhet. Att man som skola har ansvar att jobba mot förlegade könsnormer och man ska bygga trygga miljöer mellan tjejer och killar, då måste ju såklart tjejer och killar mötas, säger han.

Fridolin kallar det för ett oacceptabelt sätt att arbeta.

– Alla skolor har ansvar att bygga trygghet mellan tjejer och killar, då kan man inte separera eleverna i ett helt ämne från förskoleklass till nionde klass, det är inte ett fungerande sätt att arbeta, säger han.

Gustav Fridolin säger att han är beredd att ”göra de justeringar som krävs”.

– Skolinspektionen har agerat utifrån den skollag som min företrädare och den tidigare regeringen lagt fram, nu får vi sätta oss ner och analysera hur lagstiftningen ser ut och hur det här beslutet har kunnat bli möjligt.