Räd mot Mossack Fonseca

Publicerad 2016-04-09

Myndigheterna i El Salvador har beslagtagit dokument och utrustning från den Panamabaserade advokatfirman Mossack Fonsecas lokalkontor i landet, uppger justitiedepartementet.

– En stor mängd datorutrustning har hittats i Mossack Fonsecas kontor, uppger justitiedepartementet på Twitter.

Personalen hade tagit bort företagets namnskylt från entrén en dag tidigare och en anställd ska ha sagt att företaget skulle flytta.

Advokatfirman är i centrum för den internationella dataläckan som fått namnet Panamadokumenten, som har avslöjat en mängd framstående personer använt brevlådeföretag i skatteparadis, sedan dokumenten från firman i Panama blev kända.

Advokatfirman grundades 1986 av Ramón Fonseca och Jürgen Mossack och uppges ha hjälpt allt från knarkbaroner till idrottskändisar och över 140 politiker att gömma sina förmögenheter.

– Tillsammans har vi skapat ett monster, har Fonseca tidigare sagt.

Advokatfirman avfärdar alla anklagelser

Så här beskriver brittiska BBC vad företaget hjälpt sina förmögna kunder med:

”Det finns visserligen lagliga sätt att använda skatteparadis, men det mesta av det som skett har handlat om att gömma de verkliga ägarna av pengar, pengarnas ursprung och att undvika att skatta för pengarna”.

Men Mossack Fonsecas chef Ramon Fonseca avfärdar att företaget ska ha gjort något fel, och anser sig utsatt för en "internationell kampanj mot personlig integritet". Han hävdar att de allra flesta av de 240 000 bolag som advokatbyrån startat är legitima, men att den inte är ansvarig för vilken verksamhet som bedrivs i dem.

Totalt har 11,5 miljoner dokument läckt från den Panamabaserade advokatbyråns databas, vilket beskrivits som historiens största läcka.