Forskare: Tutankhamons dolk är från yttre rymden

Publicerad 2016-06-02

En dolk som hittats i Tutankhamons grav är tillverkad av järn från en meteorit.

Det uppger forskare i en artikel i tidningen Meteoritics and Planetary Science.

Vapnet hittades redan 1925 av Howard Carter men har nu undersökts med ny avancerad teknik.

I Tutankhamons gravkammare hittades under utgrävningen 1925 ett par vackra dolkar. En av dem, med bladet i mörk metall, har sedan den hittades förbluffat forskarna. Detta eftersom metallen var mycket ovanlig i det gamla Egypten.

Men nu har forskarna fått svar på sina frågor om den mystiska dolken.

Järn från meteorit

Brittiska och italienska vetenskapsmän har med hjälp av en ny avancerad röntgenteknik kunnat bekräfta sammansättningen i vapnet utan att skada materialet.

Studien har publicerats i tidskriften Meteoritics and Planetary Science.

– Järn från meteoriter innehåller en hög andel nickel, säger Daniela Comelli, studiens huvudförfattare, till BBC.

Forskarna uppger i studien att förekomsten av järn i kombination med höga halter av nickel och kobolt ”starkt tyder på” att metallen kommer från en meteorit.

I studien undersökte man olika kända meteoritnedslag omkring Röda havets kust i Egypten. Man fann då att en av dem, som landade omkring 240 kilometer väster om Alexandria, innehöll liknande nivåer av nickel och kobolt.

Utomjordiskt vapen

Den höga kvaliteten på bladet i faraonens dolk i jämförelse med andra föremål formade av material från meteoriter tyder på ”en betydande behärskning av järnhanteringen på Tutankhamons tid”, skriver forskarna i sin rapport.

Dolken har ett dekorerat guldhandtag.

På ena sidan sitter en utsirad lilja och på andra sidan en målad fjäder. Det kungliga utomjordiska vapnet finns att beskåda på Egyptiska museet i Kairo.