Bräckligt lugn i härjat Bangkok

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-20

Bildt: Vi följer utvecklingen

Ett bräckligt lugn råder i Bangkok.

I går drabbade militären samman med demonstranter i en serie blodiga konflikter som lade delar av staden i rykande ruiner.

Nu hoppas många på politisk stabilitet inför turistsäsongen.

Efter nio veckor av protester och sammandrabbningar slog den thailändska armén till med full kraft mot de regeringskritiska rödskjortornas befästa tältläger i centrala Bangkok.

Men trots att rörelsens ledare gav upp efter bara några timmar flammade våldet upp med allt större kraft. Under eftermiddagen stod det klart att myndigheterna tappat kontrollen.

Byggnader brändes

Flera viktiga byggnader stacks i brand: Köpcentrum, banker, tv-stationer och hotell övertändes och förstördes. Först på kvällen, när polisen utlyst utegångsförbud, tystnade gatorna.

I dag har armén åter tagit kontroll över Bangkok. Det nattliga utegångsförbudet, det första sedan 1992, förlängdes nyligen med tre dagar.

Aftonbladets team på plats beskriver en stad som börjar hämta sig. Bangkokborna städar undan bråten och trafiken återvänder till gatorna.

Återvänder hem

Fortfarande kontrollerar rödskjortorna små enklaver i staten och militären tros göra sig redo att krossa motståndet när mörkret faller.

Bland de demonstranter Aftonbladet talat med finns en enorm besvikelse över att ledarna, som lovat kämpa till sista blodsdroppen, gav upp så fort militären slog till mot lägret.

De stora skarorna demonstranter har försvunnit, de flesta kommer från fattiga områden i norra Thailand och tros ha återvänt till sina hemtrakter.

Dystert läge

Enligt Reuters har 82 människor mist livet sedan mitten av april. Många hoppas nu att lugnet ska erbjuda en chans att hitta politiska kompromisser i Thailands minst sagt snåriga inrikespolitik.

Men utgångsläget är mörkt. Inget har egentligen förändrats jämfört med för två månader sedan och konflikterna i landet finns kvar.

Oron tros redan ha kostat närmare 25 miljarder kronor och eftersom femton procent av alla thailändare arbetar inom turistnäringen kan fortsatta strider drabba landet hårt.

Hoppas på stabilitet

Utrikesminister Carl Bildt kommenterade i dag den politiska oron i Thailand.

– Det finns all anledning att beklaga händelseutvecklingen. Jag kan bara hoppas att det blir en demokratisk dialog som möjliggör upprättande av stabilitet och en politisk lösning på de motsättningar som uppenbarligen finns i landet.

Bör svenskar som turistar i Thailand vara oroliga för att i och med det också stödja våld och förtryck?

– Vi avråder ju från onödiga resor till Bangkok. Men vi ser ingen anledning att i övrigt ha några synpunkter på detta. Jag tror att vi har anledning att hoppas på en återgång till en mer normal och stabil utveckling i Thailand. Vi följer utvecklingen.

Fakta: Thailand och protesterna

Bakom oron i Bangkok står UDD (Förenade fronten för demokrati mot diktatur), som stödjer den korruptionsdömde förre premiärministern Thaksin Shinawatra. Han avsattes av militären 2006 och lever nu i exil.

De flesta "rödskjortorna" kommer från norra och nordöstra Thailand, gynnades av miljardärens Thaksins politik och vill ha honom åter. UDD ser dagens regering som olaglig och kräver nyval.

Mot UDD står regeringen och PAD (Folkalliansen för demokrati), som ledde kampen mot Thaksin och 2008 fällde en Thaksin-vänlig regering.

Premiärminister Abhisit Vejjajivas regeringskoalition leds av DP (Demokratiska partiet) och stöds av landets medelklass och elit. Anhängarna benämns gulskjortor - gult står för sympati med monarkin.

Den senaste tidens oro blossade upp i mars, sedan Högsta domstolen bestämt att de Thaksinmiljarder som legat frysta sedan 2006 nu beslagtas permanent. Parlamentsval måste utlysas före årsskiftet. Thaksins anhängare har stor chans att segra, såsom skett i varje val sedan 2001. (TT)