Niklas Zennström gör kaos med Jantelagen

Publicerad 2013-07-23

Patrik Lundberg om Skypegrundarens sommarprat

Niklas Zennström

Skypegrundaren Niklas Zennström lanserar en innovativ lösning på klimathotet.

Men den hamnar i skuggan av hans framgångssaga.

Järfällasonen Niklas Zennström är ingen underhållare, inte heller någon radioguru. Han läser rakt ur manus, utan att trassla in sig i retoriska stilgrepp.

Däremot har han svart bälte i entreprenörskap. Om detta och lite, lite annat handlade hans sommarprogram.

Vem är han? Om någon säger Skypegrundaren ringer det nog en klocka. Men redan år 2000 lanserade Niklas Zennström filbytarprogrammet Kazaa, som två år senare blev det mest nedladdade programmet genom tiderna.

Zennström berättar om hur han och parhästen Janus Friis hamnade i skärselden. De amerikanska skivbolagsbossarna förklarade krig och utnämnde dem till skivbolagens fiende nummer ett.

Trots stämningar hängandes över dem fortsatte de sin entreprenörsresa. 2003 grundade de Skype. Två år senare sålde de tjänsten för cirka 20 miljarder kronor.

Vem är han, egentligen? Niklas Zennström nämner inte mycket om sin uppväxt. Fokus ligger hela tiden på hans kärlek till entreprenörskapet och om vikten av att våga misslyckas för att lyckas.

Allting lindas in i visdomsord och punkrock. Merparten av artisterna är kaxiga rebeller som lyckades bli folkkära – precis som Zennströms it-projekt.

Han snålar inte med skrytet, men har fog för allt han säger. Han kickar arsle med Jantelagen och för det ska han hyllas.

Mot slutet bränner det till. Niklas Zennström betonar vikten av att bekämpa klimatförändringarna och lanserar en egen lösning: att låta miljö och kapitalism gå hand i hand.

Han vill höja skatterna på utsläpp. Samtidigt vill han sänka skatten för entreprenörer. Han ser en framtid där entreprenörerna ska lösa klimatproblematiken.

Motsägelsefullt? Oklart. Zennström borde ha utvecklat sitt resonemang.

Då hade nog både Annie Lööf och Gustav Fridolin kastat sig på datorn och lagt till honom på Skype.