Kerry: 12 G20-länder stöder anfall mot Syrien

Publicerad 2013-09-08

12 av G20-länderna stödjer ett militärt ingripande i Syrien på USA:s initiativ.

Inom 24 timmar ska de berätta om sin egen insats i landet.

– Jag vill inte namnge dem utan de har bett att själva få deklarera sin position inom 24, säger John Kerry.

Vid 14-tiden på söndagen höll USA:s utrikesminister John Kerry en presskonferens om Syrien efter att ha träffat arabländernas företrädare i Paris.

Flera av dem stödjer ett anfall mot Syrien, bland dem finns Saudiarabien och Qatar, medan Syriens grannar Jordanien och Libanon är mot ett militärt ingripande.

Elva gasattacker

– Det här är inte fantasilandet: Bashar al-Assad har använt kemiska vapen minst elva gånger enligt våra bästa bedömningar, saJohn Kerry som varnade för att om ett ingripande inte gjordes skulle de kemiska stridsmedlen som varit förbjuda sedan efter första världskriget börja användas igen.

Totalt har tolv av G20:s 20 medlemsländer gett sitt stöd till ett angrepp mot den Syriska regimen, enligt Kerry. Samtidigt har den amerikanska regeringen med Barack Obama och John Kerry  i spetsen fortfarande en hemmaopinion att vända där amerikanska folket sagt nej till militärt ingripande, medan en majoritet av deras företrädare i kongressen inte har bestämt sig.

'Måste agera'

Under måndagen och tisdagen ska John Kerry träffa kongressens medlemmar igen för att berätta om situationen i Syrien.

– Om vi inte agerar är meddelandet till Hizbollah, Iran och Assad att ingen bryr sig om att de bröt en 100 år gammal regel att inte använda vapen som förbjudits av 180 nationer. Om världen vänder ryggen mot ett tydligt hot, då kommer alla vara ansvariga för vad som händer sedan.

EU-ministrarna eniga

på lördagen deltog John Kerry i ett möte med 28 av EU:s utrikesministrar i Vilnius i Litauen. Sveriges utrikesminister Carl Bildt är en av deltagarna och en av dem som anser att det är nödvändigt att invänta FN-inspektörernas rapport.

– Indierna, brasilianarna, kineserna och andra tycker inte amerikansk underrättelseinformation är tillräcklig, och det är den värld vi lever i, säger Bildt enligt AFP.

Efter mötet läste EU:s utrikesminister Catherine Ashton upp ett gemensamt uttalande från medlemsländernas utrikesministrar. De har nu enats om att peka ut Assad-regimen som ansvarig för gasattacken, men vill inte stödja USA i en militär attack mot landet.

Kerry kommer under helgen fortsätta till Frankrike och sedan vidare till London.

Krigsfartyg i Medelhavet

Ryssland har motsatt sig en militär intervention från USA i Syrien. Och för att markera sin ställning samlar Vladimir Putin nu allt fler militärfartyg i Medelhavet.

Putin har tidigare sagt att han kommer stödja Syrien vid en eventuell attack.