Lundin Petroleum anlitar stjärnadvokater

Publicerad 2013-10-26

Nu går oljebolaget Lundin Petroleum till motattack i utredningen om bolagets påstådda krigsbrott.

Tre stjärnadvokater — två svenska och en amerikansk — har anlitats:

– Jag biträder bolaget Lundin Petroleum och har haft kontakter med åklagaren, säger advokat Bengt H Nilsson.

Aftonbladet berättade i maj 2013 om personalförstärkningarna i förundersökningen mot Lundin Petroleum. Den inleddes 2010 vid internationella åklagarkammaren i Stockholm och gäller misstänkt krigsbrott i Sudan 1997-2003. I dag arbetar två åklagare och fem utredare med utredningen.

Nu visar det sig att Lundin också har trappat upp insatserna, med hjälp av två högprofilerade svenska advokater, Tomas Nilsson och Bengt H Nilsson.

Backar efter en stund

Tomas Nilsson, tidigare ordförande i Advokatsamfundet och advokat i stora utredningar som Cevianmålet, svarar först ja på frågan om han företräder Lundin, men backar efter en längre stunds hummanden och säger:

– Jag brukar inte bekräfta vilka klienter jag har.

Bengt H Nilsson, även han högprofilerad advokat som bland annat försvarade allmänläkaren i styckmordsrättegången, säger:

– Jag biträder bolaget Lundin Petroleum och har haft kontakter med åklagaren. Men jag vill inte kommentera detta i övrigt.

Dessutom har Lundin Petroleum anlitat Joe Cyr, en amerikansk advokat som är specialiserad på brott i krigszoner. Han har bland annat framgångsrikt hjälpt det kanadensiska oljebolaget Talisman Energy, som tack vare Cyr friades från misstankarna om krigsbrott och folkmord i dåvarande södra Sudan.

Bildt kan förhöras

Joe Cyrs uppdrag är bland annat att minimera de skador som Lundin Petroleum har åsamkats av brottsutredningen.

Lundin Petroleums engagemang av tre stjärnadvokater kommer sedan polis och åklagare genomfört intervjuer på plats både i Sydsudan och i USA, vilket Aftonbladet avslöjade i maj. Då framkom också att det kan bli aktuellt att förhöra tidigare styrelseledamöter i bolaget, bland annat utrikesminister Carl Bildt som valdes in i Lundin-styrelsen 2000.

Enligt uppgift till Aftonbladet är det personer som haft en ledande ställning i Lundin Petroleum som formellt sett är föremål för förundersökningen om misstänkt krigsbrott, inte själva bolaget.