Sannfinländare: Märk alla invandrare

Publicerad 2012-04-12

Alla invandrare bör bära armbindlar.

Handlar det om Tyskland 1939?

Nej – Förslaget postades på en blogg i går av finländska partiet Sannfinländarnas riksdagsassistent Helena Eronen.

Inlägget som Helena Eronen skrev på sin privata blogg på nättidningen ”Nya Finland” vid lunchtid i går är numera borttaget men dess innehåll har skapat stor debatt. Det cachade innehållet i Helena Eronens blogginlägg finns att läsa här.

"Obligatorisk märkning"

I blogginlägget anser hon att polisen behöver kunna se skillnad på människor. Vilket hon tycker bör göras med en obligatorisk märkning av invandrare i form av olika symboler som ska bäras på kläderna.

– Så fort polisen såg en utlänning skulle han på ett ögonblick se att ”aha, det är en muslim från Somalia", eller "aha, det är en tiggare från Rumänien", skrev Helena Eronen på sin blogg.

"Utformas efter nationalitet"

Helena Eronen skriver att märket skulle se olika ut beroende på personens nationella eller kulturella bakgrund:

– För muslimer, kan det se ut som en halvmåne, som definierar färgen på någon som ett hem eller som har en nationell historia. Ryssarna har hammaren och skäran, kambodjaner har landmina och amerikanerna har en hamburgare, skriver Eronen.

På bloggen föreslog hon även att sexuella minoriteter ska bära en regnbågsfärgad bindel. Men hon föreslår också att finlandssvenskar skulle bära ett märke, så att övriga finnar ska veta innan de stöter ihop med någon i kassakön. Sedan skriver hon vidare att om någon blir upprörd kan äkta finnar bär ett finskhetsmärke.

”Humoristisk kommentar”

Helena Eronen säger till finska Yle Aktuellt att innehållet handlade om en vriden, humoristisk kommentar.

– Jag menade absolut inte allvar, utan det var fråga om satir.

Hon säger också att de starka reaktionerna på inlägget var väntade.