Skänker 1 dollar för varje hat-tweet

Uppdaterad 2015-11-16 | Publicerad 2015-11-14

Muslimsk kvinna vände näthatet till något positivt

Susan Carland tillsammans med sin make Waleed Aly.

Australiensiska Susan Carland tröttnade på alla fientliga kommentarer på Twitter. Men i stället för att hata tillbaka valde hon att göra gott. För varje elak tweet skänker hon nu en dollar till Unicef.

Susan Carland, en australiensisk sociolog och och välkänd person inom landets muslimska samfund, tröttnade på att hennes Twitter-konto daglig översvämmades av hat-kommentarer.

– Som en "obotlig" muslimsk kvinna får du utstå en hel del hat, förklarar hon för The Huffington Post.

En av framtidens ledare

Susan, som är gift med pratshow-värden Waleed Aly, konverterade till islam vid 19-års ålder och har sedan dess drivit frågor om muslimers rättigheter. 2004 blev hon utsedd till "Årets Muslim" i Australien och hon har även listats som en av morgondagens internationella muslimska ledare av FN:s Alliance of Civilisations.

Dagligen får Susan utstå elaka tweets och Facebook-meddelanden från anonyma personer som påstår att hon som muslimsk kvinna älskar förtryck, mord, krig och sexism.

– De vill att jag ska lämna Australien, att jag ska dö, de förolämpar mitt utseende och min hijab, de anklagar mig för att vara jihadist och menar att jag ska ta över världen.

Vände hatet till något positivt

I ett försök att hantera näthatarna har Susan provat alla knep, alltifrån att kontakta dem, blockera dem och ignorera dem. Men som troende av islam kändes ingen av metoder rätt uppger hon för The Huffington Post. I stället bestämde sig Susan för att vända hatet till något positivt och valde därför att skänka en australiensisk dollar för varje elak tweet hon fick.

I dagsläget har hon skänkt nästan 1 000 dollar till organisationen och hennes sätt att vända hat till godhet har fått stor uppmärksamhet.

Naturliga motgiftet mot hat

Att det blev just Unicef som fick ta emot pengarna från näthatarna var ingen slump.

- Jag gillar tanken på att ge pengarna till Unicef, då de ofta hjälper barn som utsätts för fruktansvärda situationer som uppstår av olika sorters hat som krig, maktgirighet, orättvisor och våld. Dessa barn känns som de mest naturliga mottagarna av motgiftet mot hat.

Tweet av
SusanCarland

Följ ämnen i artikeln