Så effektivt fördelas flyktingar i Tyskland

Publicerad 2015-09-08

Använder matematisk formel från efterkrigstiden

München. I Sverige har vi svårt att förmå alla kommuner att ta emot asylsökande.

I Tyskland är fördelningen en ickefråga.

Tyskarna löser uppgiften med en matematisk modell från efterkrigstiden.

Tågen från kaotiska Keleti i Budapest fortsätter att rulla in på München Hauptbahnhof. ”Spirit of Munich” står det på dem. Sedan något om att kortare restid ger mer frihet.

Passagerarna är från Syrien och Östafrika. Och så ett par sammanbitna pojkar från Afghanistan. Några kvinnor i huvudduk döljer sina ansikten från tv-kamerorna på perrongen.

Tyska Röda korset hjälper flyktingarna tillrätta på stationen i München. Volontärer bistår med bärhjälp och godis till barnen.

Mottagandet vardag

Poliserna som bildar kedja runt de nyanlända är avspända.

– Vi är så vana.

München har tagit emot i runda tal 30 000 asylsökande sedan slutet av förra veckan. Och fler är att vänta. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR väntades 7000 personer till Makedonien bara under tisdagen. Ytterligare 30 000 är strandade på de allt mer oroliga grekiska öarna.

Målet är Tyskland. Tyska myndigheter räknade tidigare med att 800 000 personer skulle söka asyl i landet bara i år. Men det var då.

– Jag tror vi alla inser att det inte stannar vid 800 000, konstaterade socialdemokratiska Hannelore Kraft från Nordrhein–Westfalen på tisdagen.

I München är varenda samlingslokal och sporthall fylld av tältsängar. Till och med mässhallen är full. När de asylsökande registrerats slussas de därför vidare till andra delar av landet.

Formel från krigsslutet

Den effektiva fördelningen sker med hjälp av en matematisk formel. Varje förbundsland tar emot en viss procent. Modellen är inte ny. Den kallas Königsteinernyckeln och har använts för att fördela bördor mellan förbundsländerna ända sedan krigsslutet.

Andelen beräknas årligen utifrån skatteintäkter och befolkningsunderlag. Rika och folkrika Nordrhein–Westfalen, med storstäderna Düsseldorf, Köln och Bonn, ska ta emot flest med 21 procent. Bayern, där München ligger, är tvåa med 15 procent; grannstaten Baden–Württemberg trea med 13 procent.

Från München går tågen i skytteltrafik vidare till Celle. Där tas personer som registrerats som asylsökande emot vid nya enheter. Dessa ska sedan ansvara för dem under asylprövningen. Angela Merkel har lovat förbundsländerna sex miljarder euro extra för att lösa uppgiften. Pengarna ska bland annat gå till 3000 nya poliser och till utbildning i tyska.