Svenskar köper allt mer elfenben och tigerdelar

Publicerad 2016-02-05

Allt fler svenska turister köper souvenirer gjorda av elfenben, tigerdelar och noshörningshorn.

Utvecklingen följer ökningen av tjuvjakt på de hotade djuren.

– Det är ett stort ansvar man tar på sig när man köper de här varorna, eftersom de hotade djuren dödas, människor i dess närhet förlorar sina levebröd och tjuvjägare dödar sina motståndare, säger Mats Forslund på Världsnaturfonden, WWF.

Var tredje svensk resenär som åker till länder i Afrika, Kina, Malaysia, Thailand och Vietnam har köpt souvenirer av delar från hotade vilda djur. Sedan år 2014 har andelen ökat från 26 till 33 procent – var tredje resenär i de aktuella länderna köper alltså med sig de förbjudna varorna.

Tittar man bara på siffrorna för souvenirer av elfenben, tigerdelar eller noshörningshorn, så har svenska turisters köp ökat från 3,5 procent 2014 till 4,8 procent förra året.

Siffrorna framkommer i en undersökning som WWF genomfört varje år de senaste fyra åren.

– Vi har i flera år informerat om vad det är man köper och vad man stödjer när man köper de här varorna. Vi trodde att budskapet skulle ha gett effekt, men reaktionen har blivit motsatt. Det är lika förvånande som allvarligt, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter, på WWF.

”Riksdagsbeslut bakom färre beslag”

Tullverkets statistik för 2014, vilket är den senaste som färdigställts, visar att man det året gjorde 22 beslag.

– Siffran brukar ligga på ungefär samma nivå varje år, säger Michaela Linderoth, pressekreterare på myndigheten.

Enligt Mats Forslund kan det på varje plan hem från Thailand, dit mycket elfenben fraktas från Afrika, sitta flera svenskar som köpt souvenirer av delar från hotade vilda djur.

22 beslag på ett år, är inte det lågt i så fall?

– Absolut, men det hänger ihop med ett riksdagsbeslut om hur tullen ska arbeta. Man jobbar mycket med tips för att komma åt de som smugglar annat och då blir det här lidande, säger Mats Forslund.

På Tullverket menar man att man gör beslag av föremål som kräver så kallat CITES-tillstånd på flera olika sätt.

– Det kan vara att man får tips, gör en rutinkontroll av en resenär eller att man hittar i en försändelse, säger Michaela Linderoth.

Kritik mot Arlanda

De nya siffrorna gör att WWF nu tvingas omvärdera sitt arbete.

– Vi måste tänka över hur vi ska göra och vad vi ska göra, vilket är svårt att ge direkta svar på. Men vi ska givetvis fortsätta att informera, säger Mats Forslund.

En sak man hoppas på är att få till en informationsmonter på Arlanda.

– Det är en av få internationella flygplatser i världen som inte informerar om handeln med de här varorna och problematiken kring den. Därför kommer vi nu uppvakta regeringen och hoppas på att de ger en ägarorder till Swedavia om att avsätta några kvadratmeter för den här informationen.

”Man stödjer mördare och tjuvjägare”

Mats Forslund hoppas att trenden vänder och att svenska resenärer inser att det är organiserad brottslighet man stödjer när man köper souvenirer av delar från hotade vilda djur.

– Elefantens läge i Afrika är mycket bekymmersamt och 35 000 skjuts varje år. Vi har sett en kraftig ökning av tjuvjakten från 2008 och framåt och det handlar om organiserad kriminalitet. Man fyller containrar med elfenben och sedan hotar eller mutar man sig förbi kontroller. Förra veckan sköts en helikopterpilot som letade efter tjuvjägare. Det är allt det här som man stödjer när man köper elfenben och andra varor av det här slaget, säger Mats Forslund.

I WWF:s undersökning har man frågat 1 000 resenärer som besökt afrikanska länder, Kina, Malaysia, Thailand eller Vietnam.